Nyheter

Pingst anställer Tigleth Malkey som sin första riksevangelist

Från och med i vår har Pingst FFS en helt ny tjänst. En riksevangelist som ska resa runt och stå till förfogande för församlingarna. – Det är lite som att gå på vatten, konstaterar Tigleth Malkey, även Hillsongpastor.

1 av 2

Första gången Tigleth Malkey besökte ett pingstsammanhang var när Birger Skoglund höll en tältmöteskampanj i Södertälje 1998. Där säger han också att han blev frälst.

– Birger uppfattade jag vara ”the Evangelist” på den tiden. Därför är det lite kul att jag nu får gå in i rollen som han hade, men uppbackad av samfundet, säger Tigleth Malkey när vi möts under konferensen Pingst pastor.

Läs mer: Bön och nätverkande när pastorer möts

Halvtid som Hillsongpastor

Han arbetar tidigare som pastor för en av Hillsongs församlingar. Det kommer han att fortsätta med, men på halvtid. Den andra halvan kommer Malkey att befinna sig ute i landet för att besöka andra församlingar, mest inom pingst, men även andra kyrkor.

– Daniel Alm är generös där, det måste inte vara pingstförsamlingar, men huvudfokus ligger förstås på rörelsen. Jag har själv min bakgrund i den syrisk-ortodoxa kyrkan och är van att röra mig i olika sammanhang.

Tigleth Malkey menar att han ”älskar att möta människor och undervisa ur Bibeln”. Han får energi av att träffa människor och av att predika. På det sättet låter det som ett uppdrag som passar som hand i handsken. Tjänsten är så pass ny att ingen vet exakt hur den kommer att utformas än.

Långsiktiga insatser

För Malkeys del är det viktigt att understryka att det inte handlar om kortsiktiga kampanjer utan om långsiktiga insatser. Riksevangelistens besök ska gynna den lokala församlingen och träna lärjungar.

– Det handlar inte om att ”blow in, blow up, blow out”, som han själv säger och syftar på ett luftslott som sjunker ihop när predikanten lämnar orten.

– Hur hade Jesus tid att prata så länge med den samariska kvinnan vid brunnen? De pratar ett helt kapitel! Jo, han tog sig tid för den enskilda människan. Så vill jag också tänka.

Vad ser du mest fram emot i din nya tjänst?

– Att få se nya människor hitta in i kyrkan, att lokaler fylls och används. Begreppet väckelse, ”revival” på engelska, är aldrig till för ofrälsta. Det är till för Kristi kropp, att Guds folk ska vakna.

Än så länge är vårens helger inte alltför uppbokade med resor. Nästa vecka besöker Malkey Pingstkyrkan i Västerås för två möten, ett för församlingen och ett utåtriktat.

Även för Norden

Tjänsten riktar sig även utanför Sveriges gränser. De nordiska grannländerna har också möjlighet att bjuda in Tigleth Malkey för en helg.

– Det är lite som att gå på vatten detta, men mitt hjärta har alltid brunnit för att fler ska få höra om Jesus.

– Nu hoppas jag att kyrkorna ska känna att det finns resurser att tillgå.

Inte helt nytt

Resande evangelister inom pingströrelsen är i sig inget nytt fenomen.

Tidigare fanns även ett nätverk för dessa som möttes en gång per år till de så kallade Filipposdagarna. Det handlade då om lokala församlingar som stod bakom satsningarna. Det nya är att Pingst FFS som nationellt samfund ställer sig bakom tjänsten och anställer Tigleth Malkey på halvtid.

---

Resande evangelister i andra samfund

  • Missions­kyrkan, numera Equmenia­kyrkan, har en lång historia av riks­evangelister. Den startade redan i början av förra sekelskiftet. Lise-Lotte J Andersson, Carl-Olov Hultby och Britta Hermansson är nutida exempel.
  • Inom Oas­rörelsen finns så kallade Inspiratörer som fungerar på ett liknande sätt som en riksevangelist, det vill säga att de till stor del reser runt till församlingar för att predika och inspirera.

---

Fler artiklar för dig