Nyheter

Willow Creek tvingas till stora besparingar

Anklagelserna mot Bill Hybels skakade om stora delar av den evangelikala kristenheten. Nu tvingas församlingen Willow Creek, som han grundat, till stora besparingar. Trots turbulensen kommer konferensen Global Leadership Summit att genomföras i Sverige.

1 av 2

Under våren och sommaren dominerades många amerikanska kristna nyhetssidor av rapporteringen om pastorn Bill Hybels och hans megakyrka Willow Creek i Chicago.

Flera kvinnor anklagade honom för att ha uppträtt mycket olämpligt, han ska bland annat gjort fysiska närmanden och kommit med sexuella inviter till anställda. Församlingsledningen utredde anklagelserna internt och äldstekåren kom först fram till att de var falska, men pressen växte och Bill Hybels avgick i förtid som förstepastor. De två pastorer som han utsett till efterträdare, Steve Carter och Heather Larson, samt församlingens äldstekår lämnade också senare efter att fler anklagelser mot honom blivit offentliga.

Måste skära ned

De senaste månaderna har församlingen inte längre varit i fokus i nyhetsrapporteringen. Händelserna fortsätter dock att påverka Willow Creek. Under hösten meddelade man att man måste genomföra nedskärningar då intäkterna blivit väsentligt lägre än beräknat, och årsbudgeten för församlingen krymper med drygt 60 miljoner kronor till 260 miljoner kronor. Man tvingas skära ner på ett 50-tal heltidstjänster.

I väntan på att den nya äldstekåren ska tillsättas, som har mandat att anställa en ny föreståndare, agerar Steve Gillen som tillförordnad förstepastor.

– Jag har fått den uppfattningen att han är en mycket god förkunnare och ledare som gör ett bra jobb. Men jag ser att det tärt på förtroendekapitalet för församlingen, säger Lennarth Hambre, som är ordförande i Global Leadership Summit-föreningen i Sverige och som varit i församlingen Willow Creek flera gånger.

Församlingen har tillsatt en grupp bestående av fyra personer som ska granska både anklagelserna mot Bill Hybels och hur församlingen har hanterat dem. Dessa granskare har inte någon tidigare koppling till församlingen, och arbetar helt fristående från den. Deras rapport väntas bli klar i början av 2019.

Bill Hybels har också varit den drivande kraften bakom den populära ledarskapskonferensen Global Leadership Summit. Även i år genomfördes konferensen i Chicago, denna gång utan Bill Hybels. Den svenska GLS-föreningen kommer precis som tidigare att genomföra samlingar med föredrag från den amerikanska konferensen. I Sverige genomförs samlingarna på nio orter, från början av januari till april.

Bra tillströmning

Lennarth Hambre berättar att de som arrangörer fått frågor kring anklagelserna mot Bill Hybels och hur Willow Creek hanterat dem.

– Entusiasmen kan väl ha dämpats något på vissa håll, men vi ser ändå bra tillströmning vad det gäller anmälningar, säger han.

Han tror att konferensen kommer att leva vidare och pekar på att den nu leds av andra värdar i USA.

– Så konferensen är mycket bredare än Bill Hybels. Men på lång sikt behöver konferensen vara förankrad i en församling för att trovärdigt kunna arbeta med ledarskapsfrågor.

Han tror att denna kris för Willow Creek kan leda fram till viktiga lärdomar.

– Den här mycket smärtsamma historien kring Bill Hybels kan leda till en större eftertanke kring att enskilda personer profileras så starkt. Det tror jag är hälsosamt, att vi inte fångas av något så att det leder till personkult.

Fler artiklar för dig