Nyheter

Migrantkyrkor blir snabbt fler

Antalet karismatiska migrantkyrkor i Sverige har passerat 200 – och blir snabbt flera. Dagen har besökt Solna, där sex församlingar samsas i samma lokaler, och en gudstjänst hos eritreanska Kebron International Apostolic Church. Det nya kristna Sverige växer ofta fram utanför trossamfunden.

1 av 3

Det kan pågå upp till tre gudstjänster samtidigt i det som kallas Kristet Center i bostadsområdet Hagalund i Solna. I stora salen i källaren får man in 150 personer. Det är här den eritreanska och etiopiska församlingen Kebron International Apostolic Church har hållit till de senaste fem åren.

Sedan starten, fram tills i dag, har församlingen byggt upp en verksamhet med 250 medlemmar där många är studenter. Men man har också tv-sändningar via Youtube och har en Facebooksida med runt 20 000 följare över hela världen.

– Vi är en karismatisk kyrka som predikar om den helige Ande och ber för att sjuka ska bli helade, säger aposteln Hneshim, som kom till Sverige från Eritrea för tio år sedan och ser sig som missionär.

Hyresgäster i fastigheten är också två spansktalande församlingar med kopplingar till Peru och El Salvador. Vidare församlingar från Brasilien och Nigeria, liksom en persisk grupp. Slutligen internationella Kristet center med många finska medlemmar, och som är värd för de övriga.

Totalt handlar det om kanske 300–400 personer som besöker kyrkolokalerna under en vecka.

Läs mer: Det är i invandrarnas kyrkor som det händer

Predikar om Guds nåd

När Dagen besöker en gudstjänst hos Kebron-församlingen en lördagskväll i december predikar aposteln Hneshim på tigrinja om behovet av Guds nåd och om att inte fastna i det lagiska. Så gott som alla i salen ser ut att ha afrikanskt ursprung. Dagen får tolkning till svenska längst ned i lokalen.

Keyboardisten till den afrikanskt präglade lovsångsmusiken i början av gudstjänsten sitter kvar under predikan och spelar små jinglar när aposteln Hneshim kommer till en viktig poäng i förkunnelsen:

– Jesus tog straffet på sig, och ger oss nåden. Därför är vi välsignade!

Jingel! Jingel!

Predikan startar en och en halv timma in i gudstjänsten som pågår i närmare fyra timmar. Då har även tre kvinnor hunnit ge sina vittnesbörd om hur de brottats med temat ”lagiskhet” i sina personliga liv. Det blir något av offentlig ”Dr Phil-rådgivning” i ett samtal med aposteln. Atmosfären är lättsam, med skratt och allvar blandat i lokalen.

Läs mer: Forskare: Drygt 20 000 karismatiker i nya grupperna

Vittnesbörd

En kvinna berättar om oron kring att hennes man inte bad till Gud tillräckligt mycket. En annan säger att hon trodde att Gud gått i från henne när hon ”skvallrade”, eller inte gick till kyrkan.

Aposteln Hneshim svarar att han själv ber för att han ”älskar Gud, inte för att bli rättfärdig”. Och blir han trött så somnar han utan att be, och vet att Gud älskar honom ändå.

– Vi kan inte göra Gud glad i vår egen kraft, säger han.

Jingel och applåder.

Pauli Kemi, pastor i församlingen Kristet Center, är hyresvärd för de övriga och den sammanhållande kraften för de sex migrantförsamlingarna i lokalerna.

– Det klart att det kan bli lite stökigt med olika viljor när vi ska samsas. Alla har sin egen församlingskultur, en del med hög ljudvolym. Men alla blommor ska blomma, säger Pauli Kemi.

Totalt är det närmare 1 000 kvadratmeter grupperna disponerar på tre plan i hyresfastigheten.

– Det är lite mer ”eld” bland migrantförsamlingarna, skrattar Pauli Kemi. Svenska församlingar har mycket att lära.

Läs mer: Olika typer av migrantkyrkor

Centrum är i Solna

Kebron International Apostolic Ministry har också startat en verksamhet i Uppsala, och inryms där i Korskyrkan. Vidare finns Kebron-grupper i Älmhult, i två städer i Schweiz samt i Kanada, Australien, USA, Eritrea och Etiopien. Men centrum är i Solna utanför Stockholm.

Någon kontakt med andra svenska församlingar har församlingen inte, enligt aposteln Hneshim.

– Men vi behöver det. Vi är främlingar här, och det är gott att ha gemenskap. Vi försökte få kontakt när vi bara var 20 personer, men då sa de till oss att komma in under dem. Nu är vi 250 i stället.

– Vi ber att den helige Ande ska komma här i Sverige. Vår dröm är att också ha en kyrka för svenskar – på svenska, säger aposteln Hneshim.

Läs mer: Migrantkyrkor stora i Europas storstäder

Fler artiklar för dig