Nyheter

Tårfylld mässa i tsunami-drabbade Indonesien

Kyrkan i Carita ligger i det tsunami-drabbade området i Indonesien, där över 400 personer miste livet under helgen. Några få kvarvarande kristna firade en stillsam mässa under julhelgen.

1 av 2

Pastor Sitorus leder pingstkyrkan i byn Carita på ön Surabaya i Indonesien. Här brukar man hålla julfirande och ge varandra presenter. Men i år blev allt annorlunda.

– Vi brukar ha fest och glädje, men i år ber vi bara ödmjukt och stilla, säger pastor Sitorus till Reuters.

Tände ljus

I år tände man ljus under mässan och många grät, berättar hon för Reuters. Det är bara ett fåtal församlingsmedlemmar kvar i Caritas. Många har flytt från området i rädsla för nya katastrofer.

Dödssiffran i det drabbade området har nu stigit till över 400. Cirka 1 400 människor är skadade, och fortfarande saknas 154 människor enligt Reuters.

De flesta invånarna i Indonesien är muslimer, men här finns också en betydande andel kristna i befolkningen, liksom även hinduer och buddhister.

Tsunamin drog in över landet dagen före julafton. Jättevågen följdes av ett rejält oväder med kraftiga regn. Höga vågor och störtregn gör att räddningsarbetet har försvårats, skriver TT.

Läs mer: Hundratals döda i tsunami i Indonesien

Mediciner saknas

Räddningsstyrkor försöker evakuera människor till säkra platser, men även på de säkra platserna råder svåra förhållanden. Räddningsorganisationer varnar för bristen på rent vatten och mediciner.

De drabbade områdena ligger runt vulkanen Anak Krakatau mellan Java och Sumatra. Enligt uppgifter från UD den 23 december finns inga svenskar bland de drabbade.

Fler artiklar för dig