Nyheter

Klar: Kaggeholms folkhögskola flyttar in i Filadelfiakyrkan Stockholm

– Det var den bästa julklappen vi kunde få, säger Niklas Piensoho, föreståndare för Filadelfiakyrkan i Stockholm om den historiska uppgörelsen.

1 av 2

Allt är färdigplanerat, bestämt och påskrivet. Nu väntar ett skönt juluppehåll för alla parter som har ett finger med i spelet när det gäller Kaggeholms folkhögskolas flytt in till Stockholm. Verksamheten kommer att flyttas till Rörstrands slott, och ett nytt bolag har bildats för att ta över ägandeskapet av själva slottet, som ligger vägg i vägg med Filadelfiakyrkans lokaler.

Skolstart hösten 2019

Slottet har sedan länge varit en integrerad del av Filadelfiakyrkans lokaler. Nu ska församlingen lämna lokalerna och Kaggeholms folkhögskola flytta in, med mål att öppna upp verksamheten till höstterminen 2019.

Det nya bolaget som skapats för att göra detta möjligt ägs till hälften av Filadelfiaförsamlingen och till hälften av Pingstskolorna (PSK), som har hand om pingströrelsens folkhögskoleverksamhet, varav en av skolorna är Kaggeholm.

Otroligt tillfredsställande

Folkhögskolan och församlingen kommer nu att bli goda grannar, då de ryms mer eller mindre under samma tak, och efter att det nya bolaget bildats är det idel glada miner.

– Det känns otroligt tillfredsställande att vi kan landa här i dag, säger Niklas Piensoho, föreståndare för Filadelfiakyrkan.

Han säger att det här är slutet på två år långa samtal, och alla parter verkar mycket nöjda med slutresultatet, pingströrelsen: den lokala församlingen och folkhögskolan.

– Nu ska de driva folkbildning och vi driva kyrka, säger Niklas Piensoho.

Filadelfiaförsamlingen står själva inför en ombyggnation, och när nu Rörstrands slott tas över av ett nytt bolag kan de fokusera helt på att bygga om sina egna lokaler.

Glada över det här

– Vi är väldigt glada en sådan här dag, att vi fått till allt detta, säger Johannes Magnusson, ordförande i PSK, angående det nya upplägget.

– Det här betyder att en av våra fem folkhögskolor kan flytta hit, vilket ger oss fantastiska förutsättningar i framtiden.

Kaggeholms folkhögskola driver en bibellinje en allmän linje, mediautbildningar och en musiklinje.

Finns det ingen sorg i att lämna lokalerna ute på Ekerö?

– Den processen är vi redan förbi. Nu är vi inne i det nya, säger Johannes Magnusson.

Han tror att närheten till kyrkan kommer vara till nytta för folkhögskolan, exempelvis för musikeleverna som kan få tillgång till kyrkans scen. Att de driver en allmän linje ses också som något där folkhögskolan och församlingen kan gå hand i hand, då målet med utbildningen är att hjälpa folk in i samhället.

– Det är kyrkans uppdrag också.

Det gemensamma bolaget som nu äger Rörstrands slott heter Rörstrands slott fastighet AB. Och även om försäljningen nu är klappad och klar så utbrister Niklas Piensoho:

– Vår känsla är inte att vi sålt slottet.

Fler artiklar för dig