Nyheter

Biskop Mikael Mogren: Fel att avkristna julen

Västeråsbiskopen Mikael Mogren vill slå hål på alternativa fakta om julen och varnar för urholkad människosyn. Det gör han med en debattartikel i Vestmanlands läns tidning.

Julen förmedlar en sann och kristen berättelse som är nödvändig för att värna människovärdet i tiden av mekanisk och ekonomisk exploatering. Det är, grovt sammanfattat, kärnan i Västeråsbiskopen Mikael Mogrens julbudskap publicerat på Vlt:s debattsida inför julen.

Hedninsk högtid

I artikeln går Mogren igenom ett antal påståenden som brukar återkomma så gott som varje år. Dessa handlar om att julen egentligen är en hednisk högtid och att julevangeliet är en påhittad saga utan historiskt hållbar grund. Genom att hänvisa till relevant forskning försöker han slå hål på föreställningar om att den kristna julen egentligen är hittepå. Han påpekar också att alla dessa, sedan några århundraden återkommande försök att avkristna julen inte är värdeneutrala, som avsändarna vill hävda, utan drivs av ideologiska övertygelser.

Läs också: Joel Halldorf: Sekulära normer ökar konflikter

Ideologiserad partsinlaga

"Att julen inte skulle vara en kristen tradition är ingen neutral utsaga, utan en ideologiserad partsinlaga", skriver Mikael Mogren och varnar för den fara som avkristnandet av julen och hela skapelsen kan föra med sig. "I snabb takt tilltar problemen när kristen tro inte längre anses ha något att tillföra vare sig det gäller människan eller skapelsen" skriver han. "Exploateringen av människa och skapelse kan pågå utan spärr när livets helighet släckts ner. Reduceras vårt existensberättigande till produktion och konsumtion, då blir värnandet om den utsatta människan allt svårare att hävda."

Julens fundament

Därför, menar han avslutningsvis, behöver julens själva fundament, det att det gudomliga blev människa som vi, lyftas fram. "Kontakten med Guds varma ansikte – Jesus Kristus – förankrar oss", skriver Mikael Mogren. "Det vet jag från mitt eget liv."

Läs mer: Mikael Mogren: Bryt tystnaden kring psykisk ohälsa 2019

Fler artiklar för dig