Nyheter

Kyrkomötet röstade ned förslag om böneutrop

Svenska kyrkan ska ha en kritisk inställning till böneutrop. Förslaget kom från SD, som mobiliserade på kyrkomötet. Men de möttes av kalla handen.

Det är viktigt att prata om elefanten i rummet, inledde Artemis Lumarker från Öppen kyrka när debatten om böneutrop landade i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ.

– Vi är alla medvetna om att motionen är ett direkt led i SD:s strategi att avhumanisera andra människor, att förneka religionsfrihet för dem som inte passar in i deras världsbild, löd öppningsanförandet.

"Prata om Guds kärlek"

I stället, menade han, skulle kyrkan sprida evangelium och prata om Guds kärlek i både ord och handling.

– Tänk vad fantastiskt att fler får möta både Allahs och Guds kärlek, och vad vi får ut i mötet med varandra, avrundade Artemis Lumarker.

Läs mer: Fritt fram för böneutrop i Växjö

Därmed var handsken kastad.

Sverigedemokraternas motion att Svenska kyrkan inte ska uttala sig för böneutrop lockade till en lång och stundtals polariserad debatt.

Partiet kämpar mot frågan i riksdagen, och när det gäller kyrkopolitik har SD här en tydlig fråga att mobilisera kring. En rad sverigedemokrater gav sig in i debatten.

– Böneutrop har aktualiserats i takt med att islam blivit en större religion i Sverige och flera steg har tagits för att dess uttryck ska institutionaliseras, replikerade Aron Emilsson, som utanför kyrkomötet även är SD:s kulturpolitiska talesperson.

Han talade om könsseparerade badtider, slöjor, moralpoliser, moskéer och till sist böneutrop.

– Undrens tid är inte förbi, var hans kommentar till att Svenska kyrkans företrädare i den offentliga debatten tagit ställning för böneutrop.

Läs också: Tystnaden efter böneutropet

"Får inte göra avkall"

Aron Emilsson menade att kyrkan i det här fallet inte borde gå i strid med såväl folkviljan som kyrkans missionsbefallning.

– SD välkomnar en god dialog med andra trossamfund, men det får aldrig innebära att kyrkan gör avkall på sin egen tro. Stöd för böneutrop ska inte ske från våran sida, sa Aron Emilsson.

– Islam har spridits snabbare i Sverige med kyrkans hjälp, fyllde partikollegan Camilla Berard Granström i.

– Kyrkan kan i alla fall vara neutral, menade Julia Kronlid, även hon ett av SD:s toppnamn i rikspolitiken.

Sverigedemokraternas linje fick dock mothugg från andra nomineringsgrupper i kyrkomötet.

– Vi gör inte avkall på vår tro för att vi visar respekt för andras tro, svarade socialdemokraten Klas Corbelius.

– Att ställa sig kritisk till böneutrop bryter med kyrkans tradition att vara en progressiv och öppen kraft i samhället, fyllde partikollegan Isak Öhrlund på med.

Läs mer: Kyrkomötet: Nej till nya religiösa friskolor

Replikskifte

Debatten ställdes på sin spets då SD:s Naima Bahnam Johansson och biskop Fredrik Modéus hamnade i ett replikskifte.

– Jag kommer från Mellanöstern där jag sett mina nära och kära bli misshandlade, torterade och under tiden har det ropats Allahu akbar, sa SD-ledamoten i ett mycket känslosamt inspel.

– I dag när jag hör böneutrop gör det ont i mig. Jag mår dåligt, det är outhärdligt.

– Jag lider uppriktigt med dig i det du berättar, svarade biskopen då han fick chans att replikera.

"Kan inte förbjuda"

Fredrik Modéus hamnade själv i rampljuset då han välkomnade böneutropet från en moské i Växjö. Nu talade han sig varm för att även andra religiösa grupper ska ha rätt att få utöva sin tro. Men;

– Jag kommer göra allt jag kan för att fördöma allt det du drabbats av, men vi kan inte förbjuda religiösa uttryck i det offentliga, sa han till SD-ledamoten med rötter i Mellanöstern.

Dessutom betonade biskopen att islam är en religion med stor mångfald. Kyrkomötet valde slutligen att rösta ned SD-motionen med 206 mot 26 röster. SD har 24 mandat.

Läs även: Pekka Heino stoppade kyrkklockor efter klagomål

Fler artiklar för dig