Nyheter

Asia Bibis man ansöker om asyl

Efter att kristna Asia Bibi friades från hädelseanklagelser har våldsamma protester utbrutit i Pakistan. Asia Bibi får inte lämna landet, men nu ansöker hennes man om asyl utomlands.

1 av 4

Asia Bibis advokat har redan lämnat Pakistan efter att ha blivit hotad. Ashiq Masih, som är gift med Asia Bibi, söker nu asyl i Storbritannien, USA eller Kanada, rapporterar brittiska BBC. Masih säger att han är orolig för sin familjs säkerhet, efter att omfattande protester har hållits i Pakistan mot domen.

Asia Bibi anklagades för att ha skymfat profeten Muhammed, och hade dömts till döden. Men i förra veckan beslutade Högsta domstolen i landet att hon skulle friges, efter att ha suttit fängslad i tio år. Nästan direkt efter domen kom dock ett nytt chockbesked för Asia Bibi och för alla som stöttat hennes sak: hon får inte lämna landet. Det kommer också att ske en översyn av domen, och Asia Bibi är fortsatt kvar i fängelset.

En dödsdom

Människorättsorganisationer i Pakistan säger att regeringen i princip i och med förbudet att lämna landet har undertecknat Asia Bibis dödsdom. Omedelbart efter att den friande domen kungjordes utbröt våldsamma protester mot att hon ska friges.

På onsdagen blockerade fundamentalistiska grupper trafiken på flera platser. Men på fredagskvällen blåstes aktionerna av, efter att en överenskommelse kommit till stånd mellan fundamentalistiska grupper och regeringen. I den överenskommelsen ingår översynen av Asia Bibis fall, och ett frigivande av ett antal gripna som protesterat mot domen.

I en intervju i tyska Deutsche Welle (DW) säger Ashiq Masih att överenskommelsen från i fredags ger honom "rysningar".

– Min familj är rädd, mina släktingar är rädda och mina vänner är också rädda. Denna överenskommelse skulle aldrig ha träffats.

Prästerskapet samlas

Han säger att han och döttrarna hade längtat mycket efter att äntligen få träffa Asia Bibi. Men nu finns återigen farhågor om att hon inte kommer att få lämna fängelset.

– Domarna har varit väldigt modiga. De har verkligen dömt efter bevis. Men inför översynen av domen finns det en risk att prästerskapet kommer att samlas utanför domstolen för att försöka påverka domarna, säger Ashiq Masih.

Själv är han tveksam till om han kommer att kunna ta sig till domstolen inför nya förhandlingar.

– Situationen är väldigt farlig för oss just nu. Vi står inte under beskydd och gömmer oss, vi byter bostad hela tiden. Men jag tror att Gud har skyddat oss och kommer att fortsätta skydda oss. Jag litar på Gud.

Fler artiklar för dig