Nyheter

Pingströrelsens ledare: Vi tackar Gud

– Situationen i landet just nu är väldigt spänd. Men frigivandet av Asia Bibi kommer att spela en viktig roll i att öka religionsfriheten i landet, säger Liaquat Qaiser, ledare för den pakistanska pingströrelsen Full Gospel Assemblies, till Dagen.

Dagen når Liaquat Qaiser några timmar efter att nyheten om frigivandet av Asia Bibi nått ut.

– Hon släpps i dag. Vi är tacksamma mot Gud, och mycket glada. Efter många års lidande får hon nu träffa sina barn, som växt upp utan henne. Flera av dem har gift sig medan hon suttit fängelse, säger Liaquat Qaiser.

– Det är också en viktig markering för de människor som delar samma öde som Asia Bibi, betonar han.

I dagsläget sitter cirka 40 personer fängslade på livstid eller i väntan på dödsstraff för blasfemi - samma brott som kristna Asia Bibi anklagades för.

Läs mer: Asia Bibi frias från dödsstraff

Låser grindarna

Trots den glada nyheten tänker bibelskolan i Lahore som Liaquat Qaiser också är rektor för, inte ordna något större firande.

– Nej. Vi är tacksamma i våra hjärtan och inför Gud. Men situationen är mycket spänd just nu, så jag har sagt att våra grindar måste vara låsta i dag.

Att fira ute på gatorna är helt uteslutet, säger han: det finns alltför många som då skulle se en anledning till att attackera kristna. Han tror också att det finns en risk att våld flammar upp runt om i landet. Det fundamentalistiska politiska partiet Tehreek-e-Labbaik har redan nu protesterat mot frigivandet av Asia Bibi.

– Vissa av dessa är mycket hängivna och de tvekar inte att döda för sin tro, säger Liaquat Qaiser.

– Men vi ber att Gud kommer att sända sina änglar till Pakistan och ge oss fred.

Läs även: Open Doors: Beslutet om Asia Bibi ger oss hopp

Hädelselagar

Asia Bibi hade själv överklagat den dödsdom hon fått till en högre instans. Det var denna domstol som nu alltså friade henne från alla anklagelser. Förra veckan togs fallet upp av EU-parlamentets talman Antonio Tajani. Han krävde ett omedelbart frisläppande av Asia Bibi. Kan detta ha spelat in?

– Det är svårt att veta, kommenterar Liaquat Qaiser.

Han tror dock att frisläppandet blir viktigt i den fortsatta kampen för religiös frihet i ett land som präglats av sina hårda hädelselagar.

– I många delar av landet växer kristen tro. Men kristna lever under ett svårt förtryck. De attackeras med jämna mellanrum.

– Be Dagens läsare att komma ihåg Pakistans kristna i sina böner, avslutar Liaquat Qaiser.

Fler artiklar för dig