Nyheter

Brunson: Jag bröt ihop i fängelset

Frisläppte pastorn Andrew Brunson berättar att han bröt ihop i fängelset och fick medicin mot depression. Men han förlåter dem som bidrog till att han frihetsberövades.

1 av 2

Nästan två år i fängelse sätter sina spår, även på en pastor med ett uppdrag att göra Jesus känd. För Andrew Brunson blev det nästan två år i turkiskt fängelse innan han släpptes fri och fick komma hem till USA.

Under långa perioder fick han inte läsa böcker - inte en bibel inom synhåll - den bok han läste varje dag och förmedlade till sin lilla församling i Turkiet.

I 24 timmar om dygnet satt han inlåst i en överfull cell tillsammans med ett tjugo-tal andra män. Den var egentligen avsedd för åtta personer, rapporterar srnnews.com.

Sov tre timmar

Vid en pressträff i slutet av förra veckan berättade han hur livet i fångenskap var och det framgick att den tillvaron satte sina spår.

– Jag klarade det inte särskilt bra. Jag var ständigt stressad och sov maximalt tre-fyra timmar per dag, berättar Andrew Brunson som drabbades av depression.

Det värsta var enligt Brunson osäkerheten. Hur länge skulle han tillbringa i fängelset? Skulle han någonsin få predika igen? Och vad skulle hända med familjen?

Hustrun Norine fick bo kvar i Turkiet men bara träffa sin make sporadiskt. De tre barnen - som vid tiden för hans frihetsberövande var 15, 18 och 21 år - har bott i USA sedan dess.

– Jag bröt ihop mentalt i fängelset och fick medicin för min ångest. Jag kände mig som ett paket, förklarar Brunson som efter hemkomsten bland annat intervjuats i det populära kristna programmet "700 Club" på CBN.

Kan inte återvända

Familjen Brunson har bott 25 år i Turkiet och trots det som hänt älskar de landet men att återvända dit ser de som omöjligt i dagsläget. De framställer inte sin insats som något speciellt eller utöver det vanliga.

– Vi har inte gjort något stort. Många människor i många länder har bett för oss, så det är Gud som åstadkommit det som åstadkommits. Det var inte för att jag skulle bli upphöjd som vi bodde och arbetade i Turkiet. Det var för det turkiska folkets skull.

Läs mer: Frigivne pastor Brunson bad för Trump

Andrew Brunson greps i oktober 2016 och har anklagats för att ha stött Fethullah Gülen, som president Erdogan menar ligger bakom det misslyckade kuppförsöket samma år. Han anklagas också för spionage med politiska eller militära syften.

Han har dock hela tiden nekat till anklagelserna.

Viktigt att förlåta

Sannolikt var det vittnesmål av personer Brunson kände som bidrog starkt till att han fängslades. Detta faktum har varit svårt att ta in, och det är något han fortfarande bearbetar.

Ändå väljer han att prata om förlåtelse när ämnet förs på tal.

– Att inte förlåta är inte ett alternativ, för som kristna uppmanas vi att förlåta. Är det lätt? Nej, men Gud förlät mina synder. Därför säger jag att jag också förlåter.

Fler artiklar för dig