Nyheter

"Min familj dödshotade mig dag som natt"

I tolv av världens länder är hädelse mot islam förknippat med dödsstraff. Även i länder med lagstadgad religionsfrihet lever konvertiter under hot. Det vill organisationen "Set my People Free" ändra på.

Att samlas offentligt för att prata om farorna med att lämna eller kritisera islam, skulle i många länder vara förenat med livsfara.

– Om vi befunnit oss i ett annat land hade vi alla kunnat sättas i fängelse, sa Dr. Aaaron Rhodes med ett litet skratt när han inledde lördagens temadag om apostasi och hädelse på Kulturhuset i Stockholm, anordnad av organisationen "Set my People Free".

Dr. Aaaron Rhodes är ordförande för Forum for Religious Freedom Europe och aktivist för mänskliga rättigheter. Han är bekymrad över hur religionsfriheten hotas runt om i världen.

– En inskränkning av religionsfriheten är samma sak som att beröva en individ friheten att göra moraliska val – något som är en grundläggande del i vår mänskliga natur och värdighet, sa han inför de hundratal församlade.

Tidigare salafist talade

Någon som har personlig erfarenhet av att inte kunna välja religion är Tomas Samuel, tidigare salafist och imam, och numera kristen apologet. Vid tiden för sin konvertering bodde han fortfarande i Egypten – ett av länderna där en konvertering från islam är olaglig och kan straffas med fängelse eller tortyr.

Under eftermiddagens event talade han om stödet för apostasilagar i Koranen och haditerna – den nedtecknade islamiska berättelse som utgår från profeten Mohammeds sätt att leva.

Enligt traditionell sharialag är det en brottslig gärning att lämna islam, men huruvida detta ska straffas med döden skiljer sig åt mellan muslimer. De fyra största rättsskolorna inom sunni och shia håller däremot med om att dödsstraff är en rättmätig följd av att byta religion, berättade Tomas Samuel.

Läs mer: Tomas Samuel var jihadist - nu berättar han om Jesus

Har döpt 300 konvertiter

Prästen Annahita Parsan, själv född som muslim i Iran, bedriver i dag ett stort arbete bland farsitalande i Stockholm. De senaste åren har hon döpt över 300 konvertiter, men dagligen träffar hon människor som fått betala ett högt pris för sin nyvunna tro. Trakasserier, misshandel och familjer som bryter kontakten är vanligt.

Parsan själv har gått igenom många svårigheter på grund av sin tro. Hon får ofta frågan om hon är rädd, men hennes svar är självklart.

– Jag har valt att följa Jesus. Jag vet att jag måste bära ett kors.

Läs mer: Minst 700 muslimer döptes på ett år i Sverige

"Sharia lever i deras hjärtan"

Sist ut under eventet var makarna Shino och Shania, ex-muslimer från Somalia – ett av världens farligaste länder att vara kristen i.

– Våra liv förändrades på ett underbart sätt när vi blev kristna, men priset har varit högt, sa Shino innan hans fru fick dela med sig av sin historia.

– Jag är väldigt glad över att leva i ett demokratiskt öppet samhälle, men på ett sätt lever vi ändå under sharia eftersom våra familjer, som också bor i Skandinavien, värderar sharia högre än den nationella lagstiftningen. De har sharia i hjärtat, berättade Shania.

När Shania konverterade från islam till kristendom vände hennes familj sig emot henne och började betrakta henne som sin fiende.

– De dödshotade mig dag som natt. Hotet är fortfarande reellt.

Konvertiter behöver skydd

I dag är Shania och Shino evangelister och ser på nära håll vilka konsekvenser apostasi- och hädelselagarna får, även i Sverige.

– Apostasilagarna bygger på rädsla. Vi måste bekämpa den rädslan. Och vi måste skydda konvertiter. Polisen och andra myndigheter förstår inte allvaret i detta. Det är dags att kriminalisera alla former av apostasilagar, sa Shino med eftertryck och möttes av applåder.

Läs mer: Kristna somalier dödshotas efter att ha hängts ut i filmer

Fler artiklar för dig