Nyheter

Skolinspektionen kräver förändringar på Hällebergsskolan

Kristna Hällebergsskolan i Ljungskile får allvarlig kritik från Skolinspektionen. Myndigheten anser bland annat att eleverna inte får tillräcklig undervisning kring olika sexuella läggningar, och att morgonbönen på skolan inte hålls skild från undervisningen.

Skolinspektionen skriver i sitt beslut att den ser “allvarligt” på bristerna. Myndigheten förelägger den kristna friskolan ett vite på 300 000 kronor om inte godtagbara åtgärder genomförs inom fyra månader, senast 15 februari 2019.

– Vi kommer naturligtvis att jobba med detta, så att vi uppfyller kraven utifrån läroplanens mål, säger Robert Åberg, ordförande för grundskolans huvudman, den fristående ekumeniska Hällebergsförsamlingen.

Han konstaterar att myndigheten har gjort en så kallad riktad inspektion, där man går in på specifika frågor. Hällebergsskolan har nyligen granskats av Göteborgs-Posten i flera artiklar, där före detta elever och församlingsmedlemmar har kritiserat skolan och kyrkan. Efter detta har skolan anmält sig själv till Skolinspektionen, liksom även Uddevalla kommun har gjort.

Läs också: Hällebergsskolan anmäler sig själv till Skolinspektionen

Dans ska ingå i idrott

Skolinspektionen framför vidare kritik mot Hällebergsskolan för brister i saklighet och allsidighet, och vetenskaplig grund. Detta när lärare har jämställt, eller förespråkat, Bibelns berättelser om människans och jordens ursprung jämfört med vetenskapens evolutionsteori, något som myndigheten påpekar inte är förenligt med läroplan och kursplaner.

I ämnet idrott och hälsa kritiserar Skolinspektionen att dans i par inte har förekommit, och att dansundervisningen över lag är för lite förkommande. Skolan åläggs vidare att inom elevhälsan arbeta mer förebyggande, och inte bara elevstödjande och utredande.

När det gäller sex- och samlevnadsundervisningen konstateras att Hällebergsskolans 90 elever, upp till årskurs nio, inte har fått sådan i tillräcklig omfattning. Bland de yngre eleverna har skolan inte lyft frågan om olika familjekonstellationer med exempelvis två mammor eller två pappor. Myndigheten påpekar vidare att det förekommit att lärare "uttryckt sig kritiskt om icke-normativ sexuell läggning i undervisningen", något som inte är förenligt med skolans uppdrag.

Läs mer: Joakim Lundgren: Hällebergskyrkan – en amishliknande kyrka på västkusten

Morgonbön frivillig

Kring morgonsamlingarna med bön, sång och bibelläsning menar Skolinspektionen att det inte är tillräckligt tydligt för eleverna att dessa samlingar ska vara frivilliga. De hålls i dag klassvis och ingår i första lektionen, utan att vara särskilt markerade på schemat, och med samma lärare som har hand om lektionen, skriver myndigheten.

Det påpekas att närvaro ibland tas upp på morgonsamlingarna, och att frånvaro har kunnat ligga till grund för senare kvarsittning.

Ordförande Robert Åberg säger att Hällebergsskolan nu kommer att jobba med Skolinspektionens synpunkter både på styrelsenivå, hos rektorn och bland lärarna.

– Vi har inga problem med att följa läroplan och kursplaner, och att vara sakliga och allsidiga. Men däremot kan vi komma att ställa frågor om en del saker.

– En vetenskaplig teori som evolutionsteorin måste man kunna ifrågasätta, och peka på andra. På sex- och samlevnadsområdet stämmer mycket av den norm som finns i samhället i dag inte överens med traditionell kristen syn. Också det perspektivet behöver man kunna ha med sig som en grund utifrån läroplanens mål, säger Robert Åberg till Dagen.

Läs vidare: Kritiserade Hällebergskyrkan: Vi är inget nytt Knutby

Fler artiklar för dig