Nyheter

Ny anklagelse mot pastor i Turkiet

Efter 15 år i landet som evangelist anklagas nu amerikanske David Byle för terrorism. Kort efter att Turkiet släppt Andrew Brunson ingriper staten igen mot kristna.

David Byle får nu 15 dagar på sig att lämna landet, skriver Evangelical Focus. Han greps den 13 oktober på centralstationen i Ankara vid en identitetskontroll. Därifrån fördes han till häktet, och frågades ut av en grupp inom polisen som bekämpar terrorism.

Byle har tidigare fått krav på sig att lämna Turkiet. Han fick en deportationsorder riktad mot sig både 2007 och 2009. Men efter rättsliga tvister som han vunnit har han kunnat stanna i landet. Han kunde då bevisa att litteratur som han distribuerar inte förtalade islam.

Gatuevangelist

År 2017 anklagades han för att stödja "terroristorganisationer", men Högsta domstolen godkände då inte deportationsordern. Även denna gång förväntas Byle processa mot deportationsordern.

Läs mer: Frigivne pastor Brunson bad för Trump

David Byle har främst ägnat sig åt gatuevangelisation. Mission är tillåtet i Turkiet. Trots detta har flera pastorer varit utsatta för repressalier under senare tid - särskilt efter den misslyckade statskuppen 2016, som följdes en våg av arresteringar av journalister, intellektuella och jurister. I denna arresteringsvåg drabbades också kristna. Mest känt är kanske fallet Andrew Brunson, som hölls i fängsligt försvar i nära två år, men släpptes förra veckan efter starka internationella påtryckningar och amerikanska hot om repressalier.

Starkt stöd

David Byle har levt i Turkiet med sin fru och deras fyra barn i 15 år. Han säger till Middle East Concern att han och hans familj har fått starkt stöd. De har "känt sig överväldigade av den överflödande kärlek och det stöd vi fått, inte bara från troende här i Turkiet, men från hela världen. Detta betyder oerhört mycket för oss. Det uppmuntrar oss, och visar att vi inte är ensamma, utan att vi är en del av en stor famil, Guds familj".

Läs mer: Amerikansk pastor frisläppt efter dom

Fler artiklar för dig