Det ekumeniska låg i att medlemmarna som individer kunde stå kvar i olika trossamfund, men ändå tillhöra församlingen, som i sig stod utanför alla kyrkosamfund.
Drivande då var bland annat Waldemar Svensson, riksdagsman för Folkpartiet och det kristna frisinnets förgrundsgestalt nummer ett i Sverige. Han var ordförande för församlingen, och skänkte tomten till den kyrka som står än i dag.
På 1980-talet bytte församlingen namn till Hällebergsförsamlingen. I dag har den cirka 140 medlemmar.
Började växa på 1970-talet
Det beskrivs hur församlingen började växa i mitten av 1970-talet när en grupp människor samlades för att be tillsammans och ungdomar kom till tro. Ljungskile folkhögskola lockade kristen personal och kristna elever från olika samfund till orten, som också bidrog till att församlingen växte.
I kyrkans egna historieskrivning berättas hur församlingen på 1960- och 70-talen gick mot en allt större liberalisering teologiskt. En omsvängning mot en mer evangelikal och bibeltroende syn inleddes med att en mindre grupp människor började be.
Läs mer: Hällebergskyrkan: Vi är inget nytt Knutby
Församlingen har i sin historia haft åtminstone ett par stora splittringar. Dels på 1980-talet. Och dels runt 2010. Nu senast lämnade en grupp på närmare 100 personer, inklusive flera ledare, som var missnöjda med att församlingen blev för kontrollerande. Kyrkan fick därefter i princip en helt ny ledning.
Osund helgelsekultur
Redan på 1980-talet drog församlingen åt det lagiska hållet, enligt vad Dagen erfar, med en helgelseförkunnelse och kultur som stundtals blev osund. Detta finns med i de splittringar som har skett.
Det vittnas om upplevda närvarokrav i församlingen, kontroll i livsstilsfrågor, ett fattigdoms- och enkelhetsideal, avståndstagande från världens musik, och så vidare.
Andra berättar om att det ”osunda” förstärktes när amerikanske pingstpastorn Bert Clendennen, numera avliden, kom till Ljungskile och anordnade bibelskolan School of Christ under fem veckor i församlingen på 1990-talet. Ett 40-tal medlemmar tog ledigt och deltog i undervisningen som bland annat handlade mycket om så kallad "andlig krigföring".
Har blivit isolerad från andra församlingar
Hällebergsförsamlingen beskrivs ha blivit isolerad, även om internationella kontakter alltid funnits. I slutet av 1980-talet och början av 1990-talet bröts kontakten med kristna organisationer som Operation Mobilisering, OM, och missionsbåten Elida, och få kontakter har funnits med de kristna församlingarna i omgivningen.
Kanske har arvet från den bohuslänska schartauanismen inom Svenska kyrkan från 1800-talet omedvetet spelat in i församlingens utveckling åt det strikt lagiska hållet? Kanske blev denna påverkan tidvis starkare än arvet från Waldemars Svenssons kristet präglade liberalism, med värden av mänsklig växt, frihet och personlig autonomi.