Nyheter

Frigivne pastor Brunson bad för Trump

Pastor Andrew Brunson har kommit hem till USA efter två års fångenskap i Turkiet. Frigivningen är en fjäder i hatten för president Donald Trump, som också fick förbön av pastorn då de båda mötte pressen.

– Från ett turkiskt fängelse till Vita huset på 24 timmar, det är inte dåligt, sa Donald Trump då han inledde pressträffen med pastor Andrew Brunson i Vita huset.

I två års tid har den amerikanske pastorn suttit frihetsberövad i Turkiet, anklagad för terrorism. Hans fall blev storpolitik då relationerna mellan Turkiet och USA började gnissla rejält. Bland annat har USA infört ekonomiska sanktioner mot Turkiet, som i sin tur anklagat USA för att skydda den muslimska predikanten Fethulla Gülen som de menar är hjärnan bakom statskuppförsöket för två år sedan.

Nu ser det ut som om konflikten är på väg att pysa ut då Andrew Brunson plötsligt fick sin frihet.

Pressträff i Vita huset

Inramningen då pastorn och presidenten mötte pressen i Vita huset var gemytlig, då de placerats i var sin fåtölj. Donald Trump fick möjligheten att berätta om det stöd som kommit till den fängslade pastorn, och tackade än den ene än den andre. Andrew Brunson stämde in i hyllningskören till den amerikanska administrationen.

– Ni kämpade verkligen för oss, sa han.

Läs mer: Amerikansk pastor frisläppt efter dom

Bad för presidenten

Sedan tog han tillfället i akt och sa att hans familj gärna ville be för presidenten. Andrew Brunson gick ned på knä, la en hand på Donald Trumps axel och inför pressuppbådet på plats i Vita huset började han att be om att den Helige ande ska verka genom Trump, att han ska få gudomlig vishet att leda landet.

Brunson bad om att Gud ska ge Donald Trump mod att stå för sanningen och att presidenten ska skyddas från fienden som baktalar honom.

– Gör honom till en stor välsignelse för det här landet, i Jesu namn välsignar vi dig, avslutade han sin bön.

Andrew Brunsons fru, Norine, avrundade sedan bönestunden med en kort välsignelse.

Röstade på Trump

Donald Trump tackade för bönen och vände sig sedan direkt till pastorsfrun.

– Kan jag fråga dig en sak, vad röstade du på, frågade Donald Trump?

Den framfusiga frågan möttes av ett skratt från de närvarande, och efter att Norine Brunson berättat att hon röstat på Trump erkänner presidenten med glimten i ögat att han redan visste svaret. Även pastor Andrew Brunson erkände att han gärna hade skickat in en Trump-röst från fångeskapen om han kunnat.

Läs också: ”Andrew Brunson längtar efter att få krama sina barn”

Stöds av evangelikala

Att Donald Trump kommer att använda sig av det här i politiska syften är det få som tvivlar på. Ett mellanårsval står för dörren och i potten ligger om republikanerna får behålla sin majoritet i kongressen, vilket avgör presidentens manöverutrymme de kommande åren.

Evangelikala kristna tillhör presidentens kärntrupp, och pastor Andrew Brunsons frisläppande kunde knappast komma mer lägligt. Hyllningskören från de evangelikala ledarna har heller inte låtit vänta på sig.

– Han kunde ha fått tillbringa resten av sitt liv i fängelse om det inte hade varit för president Trump, sa Franklin Graham då han intervjuades i Fox News.

– Det är president Trump, helt klart, som fått den här underbara pastorn tillbaka till USA.

Även baptistledaren Russel Moore, som gjort sig känd för att kritisera Trump, hade bara positivt att säga.

– Frisläppandet av pastor Andrew Brunson är svaret på miljoner kristnas böner runt om i världen, skrev han på Twitter.

I Turkiet, däremot, handlar de diplomatiska problemen inte längre om en amerikansk pastor. Landet har i stället kastat sig in i ett storbråk med Saudiarabien efter försvinnandet av journalisten Jamal Khashoggi.

Läs även: Trump vill fixa en tvåstatslösning

Fler artiklar för dig