Nyheter

USA-pastorns advokat överklagar

Pastor Andrew Brunson är frihetsberövad i Turkiet sedan två år tillbaka. Nu överklagar hans advokat till landets högsta domstol.

1 av 2

Den 12 oktober hålls nästa domstolsförhandling om Brunson. Den amerikanske pastorn anklagas för kopplingar till predikanten Fethullah Gülen, som pekas ut som hjärnan bakom den misslyckade statskuppen för drygt två år sedan.

Myndigheterna i Turkiet anser också att Brunson, som arbetade som evangelikal pastor när han fängslades i oktober 2016, har samröre med den terrorstämplade kurdiska PKK-rörelsen. Om Brunson döms kan han dömas till ett långvarigt fängelsestraff.

Turkiets högsta domstol

Nu vill Brunsons advokat Ismail Cem Halavurt att konstitutionsdomstolen, som är landets högsta domstol, ska ta upp fallet. Advokaten menar att Brunson är oskyldig och vädjar om att han ska släppas fri.

Läs mer: ”Andrew Brunson längtar efter att få krama sina barn”

I sin inlaga till domstolen skriver advokaten att Brunson har blivit orättvist behandlad av de turkiska myndigheterna och att det inte finns någon som helst sanning i de anklagelser som riktas mot honom.

Sitter i husarrest

Andrew Brunson sitter nu i husarrest och hans fall har bidragit till spända diplomatiska relationer mellan USA och Turkiet. President Trump har bland annat infört sanktioner mot Turkiet men president Erdogan har inte gett med sig.

Positionerna mellan länderna verkar låsta. Enligt christiantoday.com säger Erdogan att politiker inte har något inflytande över domstolarna utan att det är rättsväsendet som avgör hur det ska gå för Andrew Brunson.

Fler artiklar för dig