Nyheter

Så röstade Sveriges kyrkobesökare i valet

I SVT Valus stora väljarundersökning kommer det fram att två partier som står emot varandra i politiken ändå kan förenas i kyrkbänken.

1 av 3

Hur röstade kristna i årets val? I SVT Valus stora undersökning ställdes en rad frågor till människor som röstade, bland annat hur ofta de brukar besöka en gudstjänst.

Och om bara de som regelbundet går på gudstjänst skulle få rösta skulle ordningen kastas om rejält. Socialdemokraterna skulle bli största parti med 30 procent, Kristdemokraterna näst störst med 25 procent.

KD har fortsatt starkt stöd 

Även om de två partierna rent politiskt sticker ut från varandra verkar deras väljare trots kunna enas över blockgränserna när det gäller regelbundna gudstjänstbesök.

Undersökningen tyder på att Kristdemokraterna har ett starkt stöd i kyrkorna, och Valus undersökning visar ett helt annat resultat än den Sifo-undersökning som Dagen beställde i våras, där KD enbart fick 10 procents stöd bland kristna.

Socialdemokraternas väljare var heller inte bara flitigast i att gå i kyrkan, de hade också väldigt många som kryssade för att de aldrig gick på gudstjänst. Även V, M och SD var överrepresenterade här.

MP backade - C lockade allt fler

Jämfört med tidigare Valu-undersökningar kan vi konstatera att;

  • MP verkar ha förlorat mycket av stödet i kyrkan, 4 procent av dem som regelbundet går på gudstjänst röstade grönt, i förra valet var det 9 procent.
  • SD har fler gudstjänstbesökare än vid tidigare jämförelser, 9 procent, jämfört med 4 procent förra vid förra valet.
  • C verkar ha lockat en hel del kyrkobesökare, men det är ingen kraftig ökning, 10 procent jämfört med 8 procent tidigare.

Läs också: Forskare: KD-stödet bland kristna relativt stabilt

Valus undersökning är en god indikation på hur kristna röstar, men utgångspunkten i frågan är inte att ringa in specifikt kristna väljare, utan människor som regelbundet besöker någon form av religiöst samfund. Därmed kan det bli lite trubbigt, då alla religiösa traditioner slängs in i en och samma fråga.

Varför är frågan så öppen?

– Vi har så lite utrymme så vi är glada att vi kan ställa frågan över huvud taget, säger Henrik Ekegren Oscarsson, professor i statsvetenskap som tillsammans med Sören Holmberg presenterade undersökningen i sin helhet.

Han medger att i ett alltmer mångreligiöst Sverige blir den här frågeställningen knepigare.

– Men det här är ingen religionssociologisk studie, säger Henrik Ekengren Oscarsson, som säger att när det gäller religion och politik behövs det mer forskning än så här för att ge en tydligare helhetsbild.

Henrik Ekengren Oscarsson, professor vid statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet.

Däremot menar han att Valus undersökning med största sannolikhet tar tempen på kristna väljare, utifrån hur frågan är formulerad.

– Vi frågar hur ofta man går på gudstjänst eller något möte. Muslimer som går på fredagsbön skulle nog aldrig säga att de gick på en gudstjänst.

Moderaterna inte lika populära

Vad Henrik Ekengren Oscarsson själv vill lyfta fram är att Moderaterna inte längre verkar vara ett parti för kristna väljare.

– Deras siffror ser inte ut som tidigare, säger han.

Han menar också att en viktig aspekt till att Socialdemokraterna kommer så högt har mycket med åldern att göra.

– De personer som rör sig i kyrkan flera gånger i månaden har en åldersprofil som matchar socialdemokratiska väljare, säger han, och syftar då på att de är något äldre.

Valu har frågat nästan 12 000 personer, frågan om gudstjänstbesök var bara en i raden av frågor.

Läs också: Så gick det för Kristna värdepartiet - storsatsade i bibelbältet

Fler artiklar för dig