Nyheter

Valnatten avgjorde inte valet – detta händer nu

Många utropade sig till segrare under valnatten, men vem som ska styra Sverige är oklart. Nu påbörjas förhandlingar.

1 av 2

– Jag vet vem som har vunnit det här valet, det är Sverigedemokraterna, inledde SD-ledaren Jimmie Åkesson partiledarframträdandena på valnatten.

Snart hade han sällskap av andra partiledare med samma budskap.

– Vi ska ha en rödgrön statsminister, vi ska ha en regering som lutar åt vänster, löd budskapet från vänsterns Jonas Sjöstedt bara några minuter senare.

Avgångskrav

Flera av Alliansens partiledare såg sig också som vinnare, fast på lite olika sätt. C och KD kunde jubla åt sina egna framgångar, M och L att Alliansen är ett fortsatt starkt regeringsalternativ.

– Nu ska statsminister Stefan Löfven avgå, var M-ledaren Ulf Kristerssons besked på valnatten.

Han fick stöd av samtliga partiledare från Alliansen i budskapet att avsätta regeringen, även om C och L i efterföljande intervjuer vacklade något i att ta över makten eftersom de då måste förlita sig på någon form av stöd från Sverigedemokraterna.

Inte avgjort

Riksdagsvalet 2018 är fortfarande en rysare, även efter valnatten. För statsminister Stefan Löfven (S) valde, trots uppmaningar från oppositionen att lämna sin post, att sitta kvar.

– Vi måste hålla huvudet kallt, var hans budskap.

Därmed hänger den nuvarande regeringens framtid på riksdagen, som om några veckor kan säga sitt och avpollettera Stefan Löfven.

Om det var något parti som inte slog sig för bröstet efter att valresultatet blev känt var Miljöpartiet. Det var med en hårsmån som de lyckades hänga kvar i riksdagen, vilket är av stor betydelse då en ny regering ska mejslas fram.

Nu börjar maktkampen

Alla valvinnare till trots, nu börjar förhandlingens tid då maktkampen på allvar börjar, och inom kort kanske de riktiga vinnarna kan koras. Fortfarande väntar vi på utlandsröster och vissa förtidsröster som kan ändra på valresultatet. För resultatet mellan de rödgröna och Alliansen är så pass jämnt att även de sista rösterna kan få betydelse. Det block som når flest mandat har en stor fördel i de kommande förhandlingarna, och just nu ligger de båda blocken jämsides.

Detta talar för och emot skifte

Det som talar för att det ska bli ett regeringsskifte är att de rödgröna har en riksdagsmajoritet emot sig, och om Alliansen vill har de ett gyllene läge att fälla regeringen och ta över makten. Med bismaken att de då måste förlita sig på någon form av stöd från Sverigedemokraterna.

Det som talar för att regeringen sitter kvar är rädslan för att ge Sverigedemokraterna inflytande, och här har framför allt Centerpartiet och Liberalerna en nyckelroll. Kan de tänka sig att spräcka Alliansen och samarbeta över blockgränsen kan det bli så att Socialdemokraterna sitter kvar vid makten.

Men mycket kan hända då förhandlingarna drar igång, kanske även någon regeringskonstellation som överraskar de flesta.

Då kan Löfven tvingas avgå

Om inga större genombrott görs i regeringsfrågan kommer Stefan Löfven sitta kvar som statsminister fram till riksdagens öppnande, den 25 september. Tre dagar senare kan han röstas bort av riksdagen, varpå talmannen måste sondera terrängen för en ny regeringsbildning.

Men vem som är talman då är också oklart, då även en ny talman ska utses. Detta görs dagen före riksdagens öppnande.

Fler artiklar för dig