Nyheter

Nu står slutstriden om de kristna väljarna i bibelbältet

De kristna väljarna i det småländska bibelbältet är en maktfaktor. Men kan KD räkna kallt med deras stöd? Dagen har besökt Sveriges mest kristna orter – som nu allt mer kläs med SD-affischer.

1 av 13

På riksväg 47 mellan Mullsjö och Jönköping har någon satt upp en handgjord skylt. De spretiga bokstäverna är sprejade med guldfärg.

"Heja Jimmie!", står det.

Vi befinner oss i de mest kristna delarna av Sverige. Det som kallas bibelbältet. Här ligger frikyrkorna tätare än bensinstationerna, och småföretagen är många.

Detta har format den så kallade Gnosjöandan, som kan sägas vara motsatsen till svensk bruksmentalitet. Med denna anda följer ett särskilt starkt stöd för Kristdemokraterna. Så har det sett ut i decennier.

Starkt KD-stöd

I kommunerna runt Jönköping har KD ovanligt många sympatisörer jämfört med landet i övrigt. Ta till exempel Habo kommun. Där fick partiet 13 procent av rösterna i riksdagsvalet 2014.

Eller Aneby där 20 procent av befolkningen i den lilla kommunen är aktiv i någon kyrka. Här röstade också 13 procent på KD i förra valet. Ett medlemskap i en frikyrka i Jönköpings län har tidigare automatiskt inneburit en röst på KD.

Men håller detta på att luckras upp? Och i så fall – vart tar väljarna vägen?

Kanske finns några av dem i Rådhusparken i centrala Jönköping och väntar på att SD-ledaren Jimmie Åkesson ska ta plats på scenen. Flera hundra personer har samlats.

Sverigedemokraternas vallåt "Varje liten del" går på repeat. Jimmie Åkessons egna band "Bedårande barn" förkunnar ett Sverige "som reser sig igen, med ett folk – kvinnor, barn och män".

JÖNKÖPING.
Dagen har rest till de mest kristna delarna av Sverige inför valet. Det som kallas bibelbältet.

Åkesson presenteras som nästa statsminister och publiken jublar högt.

– Sverige är fullt nu, säger han till publikens jubel.

Valmötet är över snabbt, och Jimmie Åkesson hastar vidare till nästa programpunkt. Det råkar vara en utfrågning av Runar Söögard under vinjetten "väckelsemöte". Flörten med de kristna väljarna kunde inte vara tydligare.

Läs också: Pastor: Felbedömning av SD att försöka nå kristna så här

VILL ÖVERTYGA. Carl Cunningham och Nils-Erik Emme kampanjar för Kristdemokraterna i det starkaste fästet – Jönköpings län.

"Många yngre upptäcker oss här"

Lite längre bort står valstugorna uppmonterade. Alla partier är representerade, där KD spelar en central roll. Jönköping är ett av partiets starkare fästen med 11 procent i förra riksdagsvalet.

Just när Dagen gör ett besök har en grupp tonåringar precis avslutat ett intensivt samtal med KD-funktionärerna.

– Många yngre upptäcker vad vi står för, och får upp ögonen för att KD är ett alternativ. Det är väldigt roligt, säger Carl Cunningham, som står i valstugan.

Tror du ni kan räkna med 11 procents stöd även i kommande val?

– Man kan aldrig räkna med någonting, men jag tror ändå att vår politik kommer att gå hem. Men vi riktar inte in oss specifikt på frikyrkliga väljare, utan presenterar den bästa politiken för hela landet, säger han.

För bara några veckor sedan såg det mörkt ut för KD i opinionen. Men partiet brukar av tradition knappa in starkt i valrörelserna, så även i år. Jätteskuttet upp till sex procent indikerar det.

Läs också: Frida Park: Därför lyfter KD i opinionen nu

Och i helgen petades ännu mer bränsle in i brasan. Då stod Alf Svensson tillsammans med Göran Hägglund och Ebba Busch Thor enade i Jönköping. Ett unikt torgmöte med tre generationers ledare på samma scen.

– Det handlar om civilisationens och demokratins grundvärderingar, och de har vi från kristendomen, sa Alf Svensson.

Ebba Busch Thor sa i samband med detta att en röst på SD bara är att knyta näven i fickan och inget mer. Budskapet verkar ha gett Kristdemokraterna råg i ryggen.

– Den här uppslutningen visar att det är samma kristdemokrati som alltid gällt, oavsett om den letts av Alf Svensson, Göran Hägglund, eller Ebba Busch Thor, säger Irene Oskarsson (KD), kommunpolitiker i Aneby.

Samtidigt visar också Dagens valundersökningar från sommarens kristna konferenser att många frikyrkliga väljare nu går till Centerpartiet.

JÖNKÖPING.
Valstugor 2018.
Emelie Walfridsson
Dagen har rest till de mest kristna delarna av Sverige inför valet. Det som kallas bibelbältet.

Inte speciellt märkligt, tycker Emelie Walfridsson, som tidigare röstat på Kristdemokraterna men nu kampanjar för Centerpartiet.

– Jag har uppfattat från kyrkans medlemmar att man är besviken på KD:s hårdare migrationspolitik. Då är det naturligt att man kommer till oss, säger hon.

Kampen om rösterna i det svenska bibelbältet.

”Jag har bestämt mig”

Hur låter det då bland väljarna själva i bibelbältet? Dagen styr de fyra milen österut från Jönköping till Aneby. Bara några dagar tidigare har tema­veckan ”Alla får plats” ägt rum. Ett evenemang som manifesterar alla människors lika värde.

Alla partier utom Sverigedemokraterna är positiva till veckan. Den kom till efter att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerat i Jönköping 2014.

– Även om det i Aneby inte finns hatbrott och stora problem, måste vi stämma i bäcken och ständigt föra samtal vilket samhälle vi vill ha. Antingen är det exkluderande eller inkluderande, säger prästen och initiativtagaren Peter Andreasson.

###

Att Kristdemokraterna har en självklar plats i många människors hjärtan blir snabbt tydligt när Dagen pratar med väljare på stan.

– Jag har bestämt mig för KD. Det var inte svårt, säger Petra Enell.

”Det borde vara självklart. Helene Folkesson driver klädbutiken Annibris i Aneby. Kommunen har omkring 6 800 invånare och omkring 20 procent är aktiva i någon kyrka. Hon menar att det borde vara självklart för kristna att rösta på Kristdemokraterna, även om hon vill se mer samarbete partierna emellan.

– Jag tycker att alla kristna ska rösta på KD. När vi har en kristen närvaro i riksdagen ska vi kämpa för att få ha den kvar, säger Helene Folkesson.

Hon driver klädbutiken Annibris och har varit troende i många år. Några besökare från en daglig verksamhet kommer in i butiken och hon byter några vänliga ord med dem.

– Men jag önskar att det kunde finnas mer samarbete. Att till exempel Livets ord-pastorn stod och varnade för ett visst parti i talarstolen tyckte jag inte om. Vi behöver samarbeta mer med varandra. Inte mindre, säger hon.

Många sneglar mot SD

Efter hand träffar vi också flera personer som alltid haft sitt hjärta inom kristdemokratin, men som nu börjat snegla högerut.

– Jag har röstat på KD men går över till Sverigedemokraterna nu. Islamiseringen är jag orolig för. Jag upplever inte att andra tar den på allvar, säger en kvinna som vill vara anonym.

Detta gör Peter Andreasson orolig.

Aneby har en tradition ända tillbaka sedan andra världskriget att hjälpa flyktingar. Under flyktingvågen 2015 mobiliserades snabbt 300 volontärer, som jobbade dygnet runt. Det sociala engagemanget verkar vara en del av ortens DNA.

– SD har dubblat sitt röstantal här mellan 2006 och 2010. Om de växer sig ännu starkare håller vi på förlora den värdegrund de flesta av oss står för. Det är bekymmersamt och därför behövs en sådan här vecka, säger han.

Samma tongångar bland tidigare KD-väljare hörs i Habo, väster om Vättern. Här träffar Dagen Fredrik Gustafsson, som precis lagt sin förtidsröst. Från att tidigare ha röstat på KD blev det SD i dag.

byter parti .Fredrik Gustafsson i KD-fästet Habo överger nu Kristdemokraterna för att i detta valet rösta på Sverigedemokraterna.

Den misslyckade integrationen är hans främsta skäl. Han ser däremot gärna ett samarbete mellan SD, KD och M i den konservativa falang som i alla fall SD-ledaren vill utmåla som ett eget framtida politiskt block.

Men där är det tvärstopp från KD-håll.

Irene Oskarsson är tvärsäker på att något sådant samarbete inte blir av.

– Vi ska inte samarbeta med SD. Man måste se skillnaden på vilken grund vi står. Det handlar om människovärde och människosyn. Kan man tänka sig att gå från oss till SD har man inte sett vilken ideologisk grund de har, säger hon.

###

Spretigare grupp än tidigare

Hur pass viktig är då striden om de kristna väljarna, som faktiskt utgör en maktfaktor i Jönköpings län? Ingen av de partier Dagen pratar med vill ringa in dem som en särskild grupp. Kanske för att de är spretigare nu än någonsin.

– Om man slutar att låta sin religiösa identitet avgöra hur man röstar, då röstar man som folk gör mest. Det är vad vi ser i den här gruppen frikyrkoväljare, säger Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

Sensommarvindarna blåser vidare över Vättern. Om bara några dagar vet vi om frikyrkoväljarna fortsätter att försvara KD i bibelbältet.

Ännu inte prenumerant? Läs Dagen gratis - klicka här!

Fler artiklar för dig