Hur förbereder man sig för att bli finansminister? Moderaternas Elisabeth Svantesson kan mycket väl få hand om landets ekonomi efter valet och Dagen möter oppositionens finansministerkandidat på kansliet i Stockholm. Det är valrörelse så det blir en intervju i "fikahörnet" med medarbetare som springer förbi till kaffeautomaten. Även partiledare Ulf Kristersson dyker upp och skakar hand, men finns samtidigt närvarande under hela intervjun i form av en pappfigur.
– Valrörelse är roligt, säger Elisabeth Svantesson då hon slår sig ned för en halvtimmes intervju.
Hektiskt schema före valet
Hon berättar att just nu är det minutschema som gäller där dagarna är inplanerade in i minsta detalj. Med vissa undantag. Mitt i valrörelsens virrvarr fick Elisabeth Svantesson sitt tredje barnbarn, inget minutschema i världen kunde stå i vägen för att få träffa det nya livet.
– Det gäller att prioritera, säger hon efter ha sprudlat till av barnglädje.
Åter till frågan, hur förbereder hon sig?
– Att vara väl förberedd handlar för mig om att ha en politik som går att genomföra.
Elisabeth Svantesson kan redan sin berättelse om ett Sverige där mycket går bra, men det finns en hel del akuta problem som måste åtgärdas.
Men rent mentalt, hur förbereder du dig?
– Jag kan såklart inte veta vad det rent faktiskt innebär att vara finansminister, men man måste kunna tänka sig in i att den där uppgiften kan jag ha i framtiden. Det jag kan göra nu är att vara påläst och tänka på vad vi vill göra om vi bildar regering.
Hur långt in i framtiden är du tankemässigt redan nu?
– När det gäller politiska reformer, de nästkommande två mandatperioderna är jag förberedd.
Den som lyssnat på Elisabeth Svantesson den senaste tiden har hört en oppositionspolitiker som säger att nu är det högkonjunktur och därmed går det bra för svensk ekonomi. Men någon gång vänder det, en lågkonjunktur kommer, därför är det viktigt att i goda tider förbereda sig för sämre dagar.
När jag lyssnat på dig påminner det om Bibelns Josef som går till Farao och säger att efter sju feta år väntar sju magra, så se till att spara i ladorna inför bistrare tider. Kan du relatera till berättelsen?
– Absolut. Josef tänkte längre, han såg några mandatperioder bort och förutsåg vad som kommer sedan, svarar Elisabeth Svantesson.
– I dag har vi mer välutvecklade prognoser än vad Josef hade, vi vet att det kommer vända. Men vi vet inte när lågkonjunkturen kommer eller hur hård den kommer att bli. Men vi i Sverige kan drabbas ganska drastiskt, därför måste vi vara väl förberedda.
– Magdalena Andersson har inte sparat tillräckligt i ladorna inför framtiden. Oavsett nästa regering krävs det resurser och reformer för att lösa akuta problem, fastslår Elisabeth Svantesson.
Finns det några andra ekonomiska principer från Bibeln en finansminister kan dra nytta av?
– Jag tror generellt på ansvarstagande, och det är en princip man kan hitta i Bibeln, man gör inte det här för sin egen skull, utan för andra.
Läs också: Elisabeth Svantesson talar ut om sin kristna tro
Har du några förebilder?
– Margaret Thatcher, svarar Elisabeth Svantesson snabbt och lägger till att hon länge har varit en politisk förebild, även långt innan det blev populärt.
– Hon visste vad hon ville och drev på hårt för det. Det kunde vara besk medicin, men i bland måste man även våga stå för det som inte är så enkelt. Man kan inte vara i den här branschen för att vara populär, utan för att ta ansvar för vad man tror är bäst för Sverige.
Förutom ”järnladyn” som en gång skakade om Storbritannien väljer Elisabeth Svantesson också en förebild från ”ärkefienderna” i Socialdemokraterna, Anna Lindh, socialdemokratiska utrikesministern som mördades 2003.
– Jag tyckte inte om hennes politik, men hennes person. Jag uppfattade henne som en genuin människa.
Under intervjuns gång svarar Elisabeth Svantesson snabbt, rappt och glatt. Hon slänger sig med miljardbelopp hit och dit då hon ska förklara Moderaternas ekonomiska politik, inte minst 22 miljarder kronor i skattesänkningar i form av ett nytt jobbskatteavdrag.
Varför är skattesänkningar så viktigt?
– För att det är rätt och rättvist, svarar Elisabeth Svantesson.
Hon utvecklar sedan sitt svar och berättar att sänkt skatt på låga inkomster ökar sysselsättningen, vilket även ger mer till statskassan. På så sätt går det att lova såväl sänkta skatter som bättre välfärd.
– Skattesänkningar handlar om rättvisa, att det ska löna sig att gå till jobbet. Vi vill också ha ett bidragstak, att man inte ska kunna stapla bidrag på varann, säger hon.
Elisabeth Svantesson är mycket mån om att hela tiden betona att skattesänkningar gäller för dem med låga inkomster, och lyfter fram att försörjningsstöd är ett viktigt skyddsnät för människor som hamnat i kris.
För att ytterligare peta hål på bilden av Moderaterna som ett parti för de rika väljer Elisabeth Svantesson att peka på sig själv.
– Jag gick med i Moderaterna när jag verkligen inte var rik. Under hela 90-talet hade vi i familjen knappa marginaler. Det närmaste vi kom en charterresa med våra barn var att åka till Arlanda för att titta på flygplanen som lyfte.
Moderaterna brukar inte lovorda bidrag, men vad säger du om det statliga bidraget till trossamfund?
– Min personliga uppfattning är att kyrkor och samfund ska vara så oberoende från staten som möjligt, säger Elisabeth Svantesson.
Men när det kommer till Moderaternas politik så finns inga planer på att införa några större förändringar. Under våren presenterades en utredning om det statliga stödet med förslag på skärpta demokratikrav, något som Elisabeth Svantesson tycker är rimligt.
Var med i "Ja till livet"
Det har gått fem år sedan Elisabeth Svantesson blev känd för en större allmänhet då hon presenterades som arbetsmarknadsminister av dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt. Då togs det upp att hon var kristen och hade jobbat i den abortkritiska organisationen "Ja till livet" (nuvarande "Människovärde") och att hon har en bakgrund i trosrörelsen. Försök har gjorts att måla ut henne som högerkristen reaktionär, men de påhoppen har tystnat sedan länge.
Elisabeth Svantesson har själv berättat att hon ändrat ståndpunkt i abortfrågan, hon har gått i Pride-tåg och är med både i Svenska kyrkan samt i en frikyrka där hon även firar gudstjänst.
– Det är ingen hemlighet att jag är kristen, tvärtom, men jag får i dag väldigt lite frågor om min tro, berättar hon.
Du har själv berättat att du som kristen tidigare varit enormt kategorisk, exempelvis i abortfrågan. Vad tänker du själv när du blickar tillbaka?
– Om jag går tillbaka 25 år så var saker och ting mer svartvita. Jag är 50 år nu, man förändrar perspektiv med tiden, säger Elisabeth Svantesson.
– Men min tro är lika stark och djup som när jag var 25 år, även om jag ser på saker annorlunda i dag.
Läs också: Daniel Alm gick till offensiv mot Elisabeth Svantesson