Nyheter

Rektor för Hällebergsskolan i Ljungskile avgår efter GP-granskning

Rektorn för kristna friskolan Hällebergsskolan i Ljungskile, Sven Magnusson, avgår. Detta efter en granskning av Göteborgs-Posten, där skolan anklagas för ”hjärntvätt” och ”manipulation” av eleverna.

1 av 2

Rektorn Sven Magnusson lämnar sitt uppdrag efter 26 år som rektor för skolan. Han avgår även som vice ordförande för riksorganisationen Kristna Friskolerådet. Motiveringen till att han slutar är att ge en ny rektor möjlighet att arbeta “utan att tyngas av anklagelser”. Han menar att det bästa är att han träder åt sidan, “eftersom rektorsfunktionen står och faller med förtroendet”.

Hällebergsskolan har knappt ett 100-tal elever. Huvudman är Hällebergsförsamlingen, sedan 1960-talet en fristående kristen församling i Ljungskile, som vid starten 1907 tillhörde Svenska Missionsförbundet.

Samtal med tidigare elever

Anklagelserna som framförs i GP:s granskning gäller elever som har gått på skolan på 1990-talet och början av 2000-talet. GP har talat med ett 30-tal personer med kopplingar till skolan, en stor del före detta elever. I artikeln berättas om åtta självmordsförsök som uppges ha koppling till Hällebergsskolan. Och att skolan ska ha lockat in elever i församlingsverksamheten.

Från den granskande myndigheten Skolinspektionen finns dock inga större anmärkningar mot verksamheten, det uppger både GP och skolledningen själva.

Sven Magnusson valde att avgå för någon vecka sedan, tre dagar innan GP:s första granskande artikel publicerades. Han har tidigare, tio år tillbaka i tiden, även varit en av ledarna i församlingen.

Fortsatt förtroende för rektorn

Både Hällebergsförsamlingens och skolans ledningar skriver på sina webbsidor att man har "obrutet förtroende" för rektorn, men respekterar hans beslut att säga upp sig. Vidare att man gärna vill träffa de människor som upplever ohälsa "för att bättre förstå deras erfarenheter och få möjlighet att be om förlåtelse i de fall vi gjort fel som skola och församling".

Skolan framför samtidigt att det också finns helt andra berättelser som bör få komma till tals, och att man upplever att skola och församling har blandats ihop i GP-intervjun.

Läs mer: Joakim Hagerius: Gör skillnad på skola och församling, GP

"Utmaning att arbeta med unga"

Rektorn Sven Magnusson skriver i ett brev till skolan som citeras av GP:

"Jag tar oerhört illa vid mig av anklagelserna, eftersom det vart en grundbult för mig att varje elev och förälder ska mötas med respekt. Den kritik som nu kommer har heller inte framförts direkt till mig eller skolan, utan kommer alltså via en journalist. Jag tror mig ha agerat gentemot de ganska få fall av integritetskränkning från personal mot elever, som någonsin kommit till min kännedom".

Sven Magnusson välkomnar en oberoende utredning, där saker och ting får redas ut på ett objektivt sätt.

Kristna friskolerådet: Vi har förtroendet kvar

Kristna Friskolrådet på riksnivå ställer sig bakom efterfrågan om en allsidig granskning, och uttalar samtidigt förtroende för Sven Magnusson, som kommer att sitta kvar i rådets styrelse, även om han lämnar posten som vice ordförande och talesperson.

“Sven Magnusson har i själva verket varit galjonsfigur för att motverka just det han i artikelserien anklagas för”, skriver ordförande Bo Nyberg och talespersonen Lars Brandström i Kristna friskolerådet.

Fler artiklar för dig