Nyheter

Andrew Brunsons advokat hotar med Europadomstolen

"Om inte konstitutionsdomstolen ger honom rätt måste vi ta fallet till Europadomstolen."

Advokaten till den fängslade pastorn Andrew Brunson höjer tonläget gentemot turkiska myndigheter. I en intervju med al-Jazira säger Ismail Cem Halavurt att de tänker vända sig till konstitutionsdomstolen, Turkiets högsta juridiska instans, om Andrew Brunsons husarrest inte avslutas inom några veckor.

Går även konstitutionsdomstolen på åklagarens linje kommer ärendet att bli ett fall för Europadomstolen i Strasbourg.

Riskerar 35 års fängelse

– Om inte konstitutionsdomstolen ger honom rätt måste vi ta fallet till Europadomstolen eftersom de nationella rättsmedel som vi kan vända oss till då kommer att vara uttömda, förklarar Ismail Cem Halavurt.

Andrew Brunson har bott och arbetat i Turkiet under två decennier med sin familj. Han greps 2016 då regeringen gjorde tillslag efter ett misslyckat kuppförsök. Nu riskerar den amerikanska pastorn 35 års fängelse för bland annat spionage.

I juli i år sattes han i husarrest med reseförbud efter att ha suttit fängslad under lång tid.

Domstolens beslut är bindande

Europadomstolen i Strasbourg övervakar Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna, en konvention som bland annat Turkiet har ratificerat.

Domstolen är inte en överinstans till nationella domstolar och myndigheter och kan därför inte upphäva en dom eller ett beslut som fattats av en nationell myndighet eller domstol. Däremot är domstolens beslut bindande för de berörda staterna och de är skyldiga att verkställa dessa, exempelvis genom att ändra i sin lagstiftning.

Och nu klargör alltså Ismail Cem Halavurt att han är beredd att ta fallet med Andrew Brunson hela vägen till Strasbourg.

Fler artiklar för dig