Nyheter

Kyrkans personal med när de skadade åker hem till Kalix

I fredags störtade en buss ner på ett järnvägsspår och fyra personer dog, varav tre svenskar. Svenska kyrkan i Kalix gör vad de kan för att finnas till för de drabbade.

Det var Kalix karaokeklubb som skulle åka på spa-hotell och ha några roliga dagar tillsammans. Men strax innan de anlände till målet, den finska orten Kuopio, körde bussen av okänd anledning igenom ett broräcke i hög fart, föll mellan sju och tio meter och landade på ena sidan.

Fyra personer miste livet och tre vårdas ännu på intensiven. Ikväll anländer nio av de överlevande till hemorten Kalix.

– På deras egen begäran kommer vi att skicka en präst och en diakon som åker i bussen tillsammans med de hem, säger kyrkoherde Anders Gustafsson till Dagen.

– På bussen kan de som vill få samtala om det som hänt.

Minnesgudstjänst

Under fredagen upprättades ett kriscenter i församlingsgården där kommun, frivilliga och kyrkans personal samordnade så att man på bästa sätt kunde finnas till för de anhöriga. I lördags kväll hölls en minnesgudstjänst i kyrkan dit ett 40-tal personer kom.

– Vi fick uppmärksamma det som inträffat, tända ljus och fundera över livet tillsammans. Det är en liten ort, många känner till de som var med i olyckan. Det var fint att få samlas.

Tar ett tag sjunka in

Anders Gustafsson tror att det är för tidigt att säga hur den tragiska olyckan påverkar ett litet samhälle som Kalix, men att det kan ge ringar på vattnet, det tror han.

– Som kommunalrådet Tommy Nilsson sa att det tar ett tag att inse hur skört och bräckligt det är efter en sådan här sak. Från kyrkans håll vill vi finnas till för våra församlingsmedlemmars behov. Det finns också en förväntan på oss när något sådan här händer.

"Djupt beklagligt"

Totalt omkom fyra personer i olyckan, tre av dem svenska medborgare och hemmahörande i Kalix. 13 av de skadade kom också från kommunen.

– Det är en av de absolut största olyckorna i Kalix kommuns historia, vilket känns djupt sorgligt och beklagligt, säger kommunalrådet Tommy Nilsson (S) på en presskonferens.

Totalt befann sig 21 passagerare och en chaufför på bussen. Polisen har ännu inte kunnat fastställa vad som orsakat olyckan.

Fler artiklar för dig