Nyheter

Fyra döda i bussolycka – kyrka i Kalix öppnar kriscenter

I fredags morse rullade en buss från Kalix med 22 personer ombord. Någon gång under fredagen störtade bussen ner från en bro i Finland. Fyra personer omkom och flera skadades.

Fyra personer har omkommit och fyra är allvarligt skadade efter bussolyckan i Finland. Två av de döda kvinnorna hade svenskt medborgarskap, enligt finsk polis.

Det var en lokal musikförening från Kalix som var på väg till ett spa-hotell i Finland när bussen, som skulle ta dem dit, störtade från en bro och landade på ett tågspår söder om Kuopio.

De döda är tre kvinnor och en man, men än är offren inte identifierade.

Kyrkan öppen

I Svenska kyrkans församlingshem i Kalix, Änglagård, har ett kriscenter öppnats. Där finns kyrkans personal, kommunens personal och friviliga resurser på plats för att stötta och hjälpa anhöriga på bästa sätt.

Antii Miettinen är präst i Kalix och har funnits på plats på grund av olyckan.

– Församlingsgården kommer att vara öppen i dag till klockan 20 och i morgon hela dagen. Vi har även en samling i Kalix kyrka klockan 17 för alla som vill delta, säger han i en presskonferens som Kalix kommun anordnat.

Vet inte vidden

Det är polisen i Finland som handhar ärendet eftersom att olyckan skedde där.

– Det är svårt för oss att veta vidden av detta eftersom vi inte vet vilka personerna är, säger Tommy Nilsson, kommunalråd i Kalix kommun.

– Vi har dragit igång krisberedskapen för att vara beredda så att det finns möjlighet att komma till Änglagård och även till kyrkan. Det är oerhört viktigt att man har någon runtomkring sig i sorg, säger han under presskonferensen.

Totalt befann sig 21 passagerare och en chaufför på bussen, varav sju svenska medborgare, tolv finska och tre personer med dubbelt medborgarskap.

Flera av dem fick föras till sjukhus med skador. Fyra personer vårdas för allvarliga skador.

Läs också: Kyrkans personal med när skadade åker hem till Kalix

Fler artiklar för dig