Nyheter

Klostervolontär på Alsike: Flyktingarna behandlades som brottslingar

Polisen följde efter en bil in på Alsikes klosterområde och tog därefter in två personer som inte får vistas i Sverige. – Upprörande, menar en volontär.

1 av 2

Det var i slutet av juli som händelsen utspelade sig. En volontär från klostret hade varit iväg med två av de boende när de upptäckte att en polisbil följde efter dem. Bilen hade problem med ena hjulet, men volontären valde att fortsätta fram till klosterområdet eftersom han tänkte att det var tryggare för de två flyktingarna.

– Polisen gick direkt fram till de två passagerarna utan att ens prata med chauffören och grep dem, berättar Anna-Karin, även hon volontär.

Åsikterna går isär

Åsikterna om huruvida klostrets fristad för flyktingar har kränkts av händelsen går isär. De boende och volontärerna på klostret menar att hela området är satt som fristad medan poliserna har en annan version av händelsen.

– Händelsen inleds med att en polispatrull får syn på en bil i dåligt skick, bland annat har den punktering. Man bestämmer sig för att göra en fordons- och förarkontroll och svänger av efter bilen, berättar Lisa Sannervik, presstalesperson på Uppsalapolisen.

Läs mer: Flyktingar greps vid Alsike kloster

Togs till förvar

Poliserna ska ha fattat misstanke om att två personer i bilen uppehåller sig illegalt i Sverige och de tas till förvar.

– De är inte gripna på Alsike kloster utan detta sker utanför. Svensk lag gäller överallt, säger Lisa Sannervik.

Enligt volontären Anna-Karin är det framför allt två saker som hon tycker är upprörande med händelsen. Dels att poliserna enligt henne aldrig pratade med föraren.

– Om det är en trafikkontroll borde man väl först prata med chauffören? frågar sig Anna-Karin.

– Dessutom var poliserna väldigt bryska och otrevliga. Den yngre ropade hela tiden åt flyktingarna att vara tysta när de försökte förklara situationen. De behandlade våra boende som brottslingar.

Brutet förtroende

Hon beskriver stämningen på klostret efteråt som att människor är rädda och att ett förtroende blivit brutet.

– De boende tänker att polisen nu kan komma in, något de inte trott skulle hända tidigare. ”Nu bryr de sig inte längre”, tänker de.

Lisa Sannervik har inga detaljer om huruvida poliserna pratat med föraren eller ej och kan inte kommentera det.

Vad säger du om att volontärerna upplevt poliserna som onödigt bryska?

– En av personerna var efterlyst och har hållit sig undan sedan 2016, då måste polisen agera med tanke på risken att personen kan försöka avvika från platsen.

De boende på klostret känner rädsla. Gäller ännu Alsike kloster som fristad för flyktingar?

– Vi har ett uppdrag, att göra det jobb vi är satta att göra och det innefattar bland annat att hitta personer som vistas olagligt i Sverige. Närmare än så vill jag inte gå in på din fråga.

Men finns det något som betecknas som kyrkofrid?

– Vi agerar enligt svensk lag. Kyrkan är inte undantagen om det begås brott på platsen.

Påtänd man

Några dagar efter händelsen upptäckte de boende vid Alsike kloster en påtänd man som ”vinglade runt” på klosterområdet. På grund av den tidigare händelsen vågade de boende inte kontakta polisen utan ringde i stället en av volontärerna.

– Det kunde ha lett till en ung, svensk mans död. Det skulle jag vilja säga till poliserna, säger Anna-Karin.

En av de gripna ska ha deporterats till sitt hemland, den andre, som varit i Sverige i 14 år, sitter i förvar i väntan på ytterligare besked.

Fler artiklar för dig