Nyheter

Flyktingar greps vid Alsike kloster

Oron sprider sig att det ska hända igen, berättar en av nunnorna.

1 av 2

Två flyktingar som sökt sin tillflykt till Alsike kloster greps nyligen av polisen, berättar tidningen ETC. Gripandet ska ha skett på klostrets parkeringsplats, och polisen uppges ha skuggat de bägge personerna då de varit ute i ett ärende tillsammans med en volontär.

Gripandet ska ha skett den 31 juli, trots protester från medarbetarna inne på klostret som menade att tillslaget skedde på deras mark.

– Men de vägrade att lyssna och var ganska oförskämda, mot oss och pojkarna, säger syster Karin till ETC.

Känd fristad

Alsike kloster ligger strax utanför Uppsala och har gjort sig känd för att vara en fristad för flyktingar som befinner sig i Sverige illegalt. Vid några få tillfällen har polisen gjort tillslag mot klostret, trots att kyrkorum ofta ses som en tillflyktsort dit lagens arm i sådana här fall inte ska nå.

Förra året skedde ett liknande ingripande när två familjer fördes bort från klostret. Ännu mer dramatiskt var det i början av 1990-talet då polisen gjorde ett större tillslag mot klostret för att kunna hämta flyktingarna som gömde sig där, en händelse som vållade en hetsig debatt.

Läs mer: Flyktingar från Alsike kloster togs av polis

Rädslan sprider sig

Nu sprider sig oron på klostret att polisen ska komma tillbaka, och de som tagit sin tillflykt vågar sig inte ut längre.

– Alla är jätterädda för att det ska hända igen, säger syster Karin till ETC.

Hon tror att polisens agerande hänger ihop med att Sverige de senaste åren har fått en tuffare migrationslagstiftning.

– Det är väldigt tufft just nu. Vi har ju nästan den strängaste lagstiftningen i hela Europa. Går inte ens att jämföra med hur det var tio år tillbaks i tiden, säger syster Karin.

En av männen som greps av polisen uppges redan ha utvisats.

Läs också: Klostervolontär på Alsike: De behandlades som brottslingar

Fler artiklar för dig