Nyheter

Uppgifter: Turkisk domstol nekar frisläppande

En turkisk domstol har avslagit den amerikanske pastorn Andrew Brunsons begäran om att bli frisläppt ur husarrest och att få resa fritt, uppger hans advokat.

Pastorn står mot sitt nekande åtalad för terrorrelaterad brottslighet i Turkiet. Han anklagas för samröre med anhängare till predikanten Fethullah Gülens organisation, som Turkiet pekar ut som organisatören bakom kuppförsöket 2016.

Fallet har fördjupat krisen i relationerna mellan Ankara och Washington. USA:s president Donald Trump har krävt att Brunson omedelbart ska släppas fri och beslutat att straffa Turkiet med höjda tullar på stål och aluminium.

Åtgärderna har fått den turkiska liran att störtdyka. Men Turkiet har svarat med kraftigt höjda tullar på flera amerikanska varor. Bland annat påverkas bilar, alkohol, tobak, kosmetika, ris och kol.

Turkiets vicepresident Fuat Oktay beskriver på Twitter de tullhöjningar som Turkiet nu flaggar för ett svar på USA:s ”avsiktliga attacker mot vår ekonomi”.

Rättvis rättegång inte möjlig

På tisdagen krävde Andrew Brunson i en domstolsbegäran att såväl husarresten som hans reseförbud skulle hävas. I dokumentet beskrevs åtgärderna mot honom som illegala och politiskt motiverade.

Enligt Financial Times uppger Andrew Brunsons advokat Ismail Cem Halavurt även att ordkriget mellan ländernas politiska ledare har omöjliggjort en rättvis rättegång i Turkiet.

Innan han hamnade i centrum för den pågående diplomatiska krisen drev Andrew Brunson, som är från North Carolina, en liten kyrka i staden Izmir i västra Turkiet där han också har uppfostrat sina tre barn.

I oktober 2016 kallades han och hustrun Norine till en polisstation för vad de antog var en rutinmässig förlängning av deras uppehållstillstånd. Men paret greps omgående och hotades med utvisning för ”hot mot den nationella säkerheten”.

Norine Brunson släpptes två veckor senare, men hennes man hölls kvar bakom lås och bom utan tillgång till en advokat i två månader. I våras, efter 1,5 år i fängelse, åtalades pastorn innan han efter 21 månader i fängelse flyttades över till husarrest i juli.

– Han har förlorat hoppet och undrar varför Turkiet, en NATO-allierad och ett land som han älskar och som han har tjänat i över två decennier, har lyckats hålla honom gisslan, en oskyldig amerikanska medborgare, i nästan två år, sa Brunsons dotter, Jacqueline Furnari, i samband med en religionsfrihetskonferens i USA strax innan hennes pappa sattes i husarrest.

Läs mer: Fallet Brunson: Trump sätter press på Turkiet

Vill inte tappa ansiktet

Åtalet mot Andrew Brunson bygger i stor utsträckning på anonyma vittnen och hemliga dokument som påstår att pastorn ”kristnade” kurder för att underblåsa separatism. Han anklagas även för att ha hjälpt till med planeringen av en misslyckad kupp år 2016, vilket Turkiet säger leddes av Fethullah Gulen, en muslimsk predikant som bor i Pennsylvania.

Andrew Brunson har hela tiden nekat till anklagelserna och kristna i Turkiet och i USA har likaså avvisat åtalet.

På onsdagen avslog alltså en turkisk domstol Brunsons begäran om att bli frisläppt ur husarresten och att få resa fritt. Men enligt vissa personer försöker samtidigt Turkiet hitta en ursäkt för att frige pastorn – utan att tappa ansiktet.

”En rapport som säger att hans långa internering har skadat honom psykologiskt kan vara tillräckligt”, skrev Abdulkadir Selvi, kolumnist på turkiska tidningen Hurriyet, på tisdagen.

Fler artiklar för dig