Nyheter

Kyrkattack i fredsoptimistiskt Etiopien

Med ny premiärminister har Etiopien gjort sig känt som den nya fredsmäklaren på Afrikas horn. Attacken mot kyrkor visar dock på interna motsättningar i landet.

1 av 2

Sedan Abiy Ahmed tog över som premiärminister i Etiopien i april har landet tagit flera stora steg mot fred och stabilitet på Afrikas horn, framför allt då fred slutits med ärkerivalen Eritrea.

Att elva kyrkor eldhärjas och präster dödas i landets somaliska region är så klart ett bakslag.

Vad är det som händer?

– Det har länge varit spänningar i Somaliregionen och förra året blev det ganska våldsamma sammandrabbningar, berättar Erik Johansson, internationell missionssekreterare på EFS med stor erfarenhet från Etiopien.

Han säger att motsättningar har legat och pyrt under en lång tid, och att det pågår en maktkamp där vissa i Somaliregionen kämpar för självständighet och ett närmande till Somalia. Dessa grupper har gått till hårt angrepp på allt som anses icke-somaliskt.

– I det här fallet blir det kristna, säger Erik Johansson.

Läs mer: Expert: En utveckling som ingen förväntat sig

 

Attack mot centralmakten

Han tror att det här främst är en symbolhandling gentemot den etiopiska centralmakten som man uppfattar som ortodoxt kristen. Många av kyrkorna som har byggts i den annars muslimska delen av landet har kommit hand i hand med inflyttande myndighetspersonal.

– Därför tror jag att man inte i första hand ska betrakta det här som religionsförföljelse, utan en attack riktad mot centralmakten.

Samtidigt finns det sedan gammalt en konfliktlinje mellan kristna och muslimer i regionen, inte minst har den spetsats till i kölvattnet efter den somaliska extremistgruppen al-Shabaabs härjningar.

Läs mer: Präster dödade och kyrkor brända i Etiopien

 

Optimism råder i regionen

Attacken mot kyrkorna sker i en region som sedan länge varit stängd för omvärlden, där en lågskalig konflikt ägt rum och många tvingats på flykt. Frågan är om det är på väg att ändras?

Etiopiens nya premiärminister har hittills gjort sig känd som en fredens man som sträckt ut en fredens hand till grannländerna i regionen. Det var länge sedan en sådan optimism gick att skåda på Afrikas horn, inte minst efter att Etiopien och Eritrea slutit fred. Men hur kommer Abiy Ahmed att hantera Etiopiens interna oroligheter, nu när kyrkor brinner och präster dödas?

– Hittills har han varit oerhört skicklig på att få stridande parter att mötas, säger Erik Johansson.

– Jag har svårt att tro att han inte gör allt han kan för att få till ett fredligt slut även på det här.

Fler artiklar för dig