Nyheter

Busch Thor kritiserar RFSL:s partiledardebatt

”Jag kom till Pride för att företräda vår politik, inte för att diskutera ett parti som inte var där.” KD-ledaren Ebba Busch Thor är kritisk till hur RFSL hanterade partiledardebatten, där SD tilläts stjäla showen trots att de inte var på plats.

Under RFSL:s utfrågning av partiledarna under Pridefestivalen representerades Sverigedemokraterna av en plastelefant, det enda parti som inte bjudits in. Men trots att SD var frånvarande var de ändå mycket närvarande, då partiets politik hamnade i centrum gång på gång.

SD använder debatten

Nu i efterhand sprids bilder på de åtta närvarande partiledarna (förutom sju riksdagspartier var även Fi med i debatten) uppställda på rad och viftande med RFSL:s regnbågsflagga. Inte minst SD själva har gjort en grej av detta i sin valrörelse och klippt ihop en filmsnutt där ”elefanten i rummet” diskuteras, alltså de själva. Bilden som de förmedlar är att alla andra partier tycker samma sak och går i RFSL:s ledband.

Inte rättvisande

– Jag tycker inte att det är en rättvisande bild, säger Ebba Busch Thor till Dagen.

– Vi hade fått information att svara på ja och nej-frågor, tidigare har det varit med hjälp av en skylt. Men på scenen, inför publik, ställs vi inför fullbordat faktum att lyfta RFSL:s logga i stället. Jag har svårt att tro att Svenskt näringsliv eller någon annan organisation hade gjort så.

Läs mer: Partiledare ovanligt eniga under RFSL-debatt

KD:s partiledare Ebba Busch Thor gjorde redan under utfrågningen en mild protest mot upplägget, där hon markerade att debatten inte kan handla om alla mot en. ”Hade vi vetat i förväg att inramningen skulle vara på det sätt det blev på scen så hade vi tackat nej”, skrev hon sedan i ett sms till Expressen.

Ångrar du din medverkan?

– Nej, så långt vill jag inte gå, men jag har riktat skarp kritik mot RFSL för den inramning de hade på partiledardebatten, säger Ebba Busch Thor till Dagen.

Gynnar inte samtalet

– Jag markerade också på scenen, inte bara i efterhand, att även om man inte håller med ett parti måste man behandla alla med respekt. Det gynnar inte det demokratiska samtalet att låta ett parti finnas med på scen i form av uppblåsbar plastelefant.

Hon säger att hon visserligen inte har något att säga till om vilka partier som RFSL vill bjuda in, däremot att diskussionen handlar om sakfrågor och att samtalet förs mellan de parter som är närvarande.

– Jag kom till Pride för att företräda vår politik, inte för att diskutera ett parti som inte var där.

En av frågorna som ställdes var om ”SD är ett homofobiskt parti som vi vägrar att samarbeta med”, där till slut alla partiledare lyfte sin RFSL-vimpel.

Läs mer: Ebba Busch Thor kritisk till "genusflum"

Du lyfte du efter mycket tvekan upp din flagga?

– De valde här att baka in flera påståenden i en fråga, vilket de gjorde flera gånger, säger Ebba Busch Thor om hennes tveksamma agerande.

– Men vår hållning till SD är klar, de ska behandlas med respekt, men vi kommer inte att förhandla med dem i en alliansregering. Det är vi tydliga med, så därför lyfte jag flaggan.

Dagen efter partiledardebatten gick du inte i Pride-paraden, utan höll ditt sommartal på Hönö. Det kan väl knappast vara en slump?

– I en hektisk valrörelse är det svårt att avväga vart man ska lägga sin tid. Jag valde en dag åt debatten på Pride, för att berätta om vår politik, sedan valde jag att hålla ett sommartal dagen efter där jag betonade att vi är ensamma om att lyfta familjens betydelse i svensk politik och där jag drog en lans mot det genusflum som den här regeringen propagerat för.

Fler artiklar för dig