Dagen rapporterade i mars om att hundratals kyrkor stängts i Rwanda, i samband med att regeringen förberedde en ny lag med en lång rad krav på kyrkolokalers standard. Och kampanjen har fortsatt med stor kraft. Över 8 000 kyrkor och moskéer har stängts sedan i februari, rapporterar regimtrogna KT Press.
Övervägande kristet
I Rwanda, ett övervägande kristet land med tolv miljoner invånare, finns tiotusentals kyrkor från olika samfund, allt från små församlingar som möts i tält och enkla byggnader, till stora församlingar i fina, moderna lokaler.
Myndigheten Rwanda Governance Board, RGB, uppger för KT Press att när det gäller den mycket utbredda pingströrelsen ADEPR har 1 381 av 3 300 bönehus stängts då de inte levt upp till kraven. En fjärdedel av de stängda byggnaderna har enligt RGB senare fått öppnas igen efter att de uppfyllt kraven.
“Varför just kyrkor?”
Jean Bosco Nsabimana, grundare av kyrkan Patmos i huvudstaden Kigali intervjuades nyligen av Africa News. Han tycker visserligen att det är bra att kyrkor nu tvingas ha lämpliga byggnader, men ifrågasätter samtidigt varför just kyrkor pekas ut av regeringen.
– Varför har de inte gjort det samma med alla barer, och se på alla nattklubbar, varför har de inte stängt dem?
Han invänder också starkt mot det nya kravet att en kyrka inte får byggas om man inte har en tomt på minst 5 000 kvadratmeter.
– Hur ska det vara möjligt i ett land som Rwanda där det är brist på mark?
Krav på utbildning
Den nya lagen säger också att alla pastorer måste ha en teologisk utbildning som godkänns av myndigheterna. Men högre utbildning är utom räckhåll för många pastorer i det fattiga landet. Samtidigt välkomnas en upprensning bland osunda förkunnare. Maurice Shabani, invånare i Kigali, är en av dem som kommenterar frågan för Africa News.
– Många saker händer i de här bönerummen, där en profetia kan skilja en kvinna från sin make… Jag uppskattar att den här kampanjen, det är bra att regeringen lyckats stänga de här kyrkorna.
Mänskliga rättigheter
Under president Paul Kagame har mänskliga fri- och rättigheter åsidosatts grovt i Rwanda, och människorättsorganisationen Human Rights Watch, som bannlysts från landet, konstaterar att yttrandefriheten är ”starkt begränsad” i landet.
David Himara, rwandisk politisk expert som i dag bor i Kanada, menar att presidenten har en agenda bakom nedstängningen av kyrkor:
”Kagame håller hård kontroll över medier, politiska partier och samhället i stort. Kyrkorna utgjorde det sista fria utrymmet”, skriver han.