Nyheter

Snabb fred i Eritrea överraskar

Den dramatiska och mycket snabba försoningen mellan Etiopien och Eritrea har väckt hopp om en ny tid för Afrikas horn. Kristna svensk-eritreaner ser händelserna som ett Guds verk.

1 av 2

På onsdagen gick de första flygen mellan Etiopien och Eritrea på 20 år efter att länderna hastigt slutit fred och försonats på ett sätt som överraskar bedömare världen över.

Samtliga passagerare på de första flygen mellan Etiopens huvudstad Addis Abeba och Eritreas huvudstad Asmara bjöds på champagne och rosor, skriver TT-AFP.

Ger Gud äran

Här i Sverige gläds många eritreaner åt utvecklingen och firar tillsammans med landsmännen i hemlandet.

– All ära till vår allsmäktige Gud för det som nu sker, säger Dawit Kiros, en kristen eritrean som bor i Stockholm

– Jag vet att eritreaner och etiopier över hela världen har fastat och bett om fred och ser det här som ett resultat av det. Men det är nästan så man inte tror att det är sant, för det har gått så fort, säger Dawit Kiros. Han ser nu mycket hoppfullt på framtiden.

– Freden och välviljan har segrat, och fred innebär utveckling och välstånd för folken. Det här är positivt för kommande generationer av eritreaner och etiopier, och för hela Afrikas horn, säger Dawit.

Viktigt med förlåtelse

Försoning och förlåtelse är nyckelord nu, som betonas av Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Och Dawit håller med.

– Nu måste vi som två nationer lita på varandra, läka vår sår och arbeta tillsammans. Man bara besegra krig genom fred. Vi måste kunna förlåta och glömma. Vi betalade ett högt pris för kriget, och det finns ett pris att betala för freden också genom förlåtelse.

Stor glädje

Dawit berättar han så sent som i tisdags ringde till anhöriga i Eritrea, och att glädjen där är stor.

– De är otroligt glada och lättade, det är bara ren glädje. Alla dörrar har öppnats och vi ser med spänning på framtiden. Där Gud är inblandad finns det alltid möjligheter, och jag ser bara en ljus framtid.

I Eritrea är vägen lång till ett fritt samhälle, då regimen hör till världens mest brutala, och inte minst kristna lever under svårt förtryck. Men Dawit menar att det nu gäller att blicka framåt.

– Vi kan inte titta bakåt, men jag förstår att folk blir otåliga och vill att allt ska hända direkt. Jesus är vår förebild och han vill att vi ska leva i förlåtelse.

Hoppfullt

Efrem Asfaha, eritreansk präst i Betlehemskyrkan inom EFS i Stockholm, gläds åt nyheterna från hemlandet Eritrea om försoningen med Etiopien och berättar om positiva reaktioner från släkt och vänner som finns kvar i Eritrea

– De är mycket glada för vad det här betyder för relationen mellan folken. Det är mycket bra att transporter och diplomati mellan länderna nu har öppnats.

Förväntar sig religionsfrihet

Nu finns det hopp om förändring för de kristna och andra förtrycka i landet, menar han.

– Vi förväntar oss från den eritreanska regeringen att man ska frige fångar och införa religionsfrihet. Det är vad vi väntar på, och hoppas att Eritrea ska följa i spåret av reformerna i Etiopien.

Efrem Asfaha hyllar också Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed.

– Han är en gåva från Gud, en man med andlig kraft och vishet, och inte bara en politiker.

---

Konflikten Etiopien-Eritrea

  • Konflikten mellan Etiopien och Eritrea är infekterad och sträcker sig långt tillbaka i tiden.

    1951 införlivades Eritrea i Etiopien. Motståndet mot det etiopiska styret växte och 1961 utbröt ett väpnat uppror som blev starten på 30 års frihetskrig.

    Mellan 1998 och 2000 kulminerade konflikten mellan länderna i ett blodigt krig som utlöstes av en gränstvist.

    Upp till 100 000 människor dog innan striderna upphörde efter internationell medling där parterna enades om att låta en kommission tillsatt av FN avgöra gränsdragningen.

---

Fler artiklar för dig