Etiopens kristne premiärminister Abiy Ahmed tillträdde i april och har på mycket kort tid banat väg för en remarkabel försoningsprocess med Eritrea.
Redie Bereketeab menar att tiden var mogen i Etiopien efter flera år av svåra oroligheter. Och en viktig faktor bakom framgångarna för den nye premiärministern är att han hör till landets största folkslag, oromo, och inte till den lilla minoritet som tidigare styrt landet.
Livslång militärtjänst
– Problemen finns i armén och säkerhetsstyrkorna, och det kan bli motsättningar, men jag tror att han kan lyckas, säger Redie Bereketeab.
Eritrea hör till världens värsta länder när det gäller brott mot mänskliga rättigheter. Redie Bereketab hoppas nu på förändringar. Ett stort steg skulle vara om man avskaffar den livslånga militärtjänsten som alla 17-åriga pojkar tvingas till – och som är en stor orsak till den stora flyktingströmmen från landet.
– Hela anledningen till militärtjänsten är kriget med Etiopien, och nu finns ingen anledning att ha hela den unga generationen i oändlig militärtjänst, säger han.
Att Eritrea svarade mycket snabbt på försoningsinviten från grannlandet är ett gott tecken, konstaterar Redie Bereketeab.
– Det snabba svaret visar att de är angelägna om reformer och förändringar. För Eritrea representerar också Abiy en förtryckt folkgrupp och de känner att han är en person de kan förhandla med.
Dawit Isaak
Den drastiska utvecklingen har också väckt hopp om att den i Eritrea fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak ska bli fri. Redie Bereketeab manar dock till försiktighet.
– Jag kan inte prata om enskilda fall, men erfarenheten säger att påtryckningar inte fungerar mot Eritreas regering. Jag tror det måste få ingå i den politiska förändring som pågår, precis som fredsöverenskommelsen kom till utan medling från andra parter.