Nyheter

Regeringen vill förbjuda rasistiska organisationer

Rasistiska organisationer kan och ska förbjudas i lag anser regeringen och hänvisar till en paragraf i Regeringsformen som tidigare inte tillämpats. Det rapporterar Sveriges Radios Ekot.

– Vi bör ta fram en lagstiftning som gör det möjligt att förbjuda nazistiska och rasistiska organisationer. Det utrymmet finns i regeringsformen i dag, att införa ett sådant organisationsförbud, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Ekot.

Bakgrunden till regeringens ställningstagande är händelserna runt Nordiska motståndsrörelsen i Almedalen och diskussionen runt att tillåta våldsbejakande organisationer med icke-demokratiska metoder i liknande sammanhang.

"Finns lag men tillämpas inte"

Grundlagen ger redan i dag möjligheten att förbjuda dessa organisationer menar regeringen. Men den har inte tillämpats enligt justitieministern.

– Vi har inte haft den här typen av lagstiftning tidigare i Sverige. Andra länder har haft det, men inte Sverige. Men nu tycker vi, att nu får det vara nog när det gäller den här typen av aktiviteter. De utgör nu, tycker jag, ett allvarligt hot mot enskilda människor, så det här måste vi vidta mer kraftfulla åtgärder mot, för att få stopp på, säger han till Ekot.

Fler artiklar för dig