Nyheter

FN:s Guterres möter etiopisk fredsmäklare

Dagen efter en historisk överenskommelse om "fred och kärlek" mellan de forna ärkefienderna Etiopien och Eritrea väntas FN:s generalsekreterare António Guterres till regionen.

1 av 2

Guterres ska möta Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed i landets huvudstad Addis Abeba på måndagskvällen.

På morgonen var Abiy Ahmed fortfarande i Eritreas huvudstad Asmara, där han och Eritreas president Isaias Afwerki skrev under en gemensam deklaration om fred och vänskap. Efter 20 år av konflikter innebär det bland annat normaliserade relationer och öppna gränsövergångar.

– Vi kom överens om att flygbolagen ska börja resa, att hamnar ska bli tillgängliga, att folk ska kunna flytta mellan de två länderna och att ambassader ska öppnas, sa Isaias Afwerki på söndagen.

Läs mer: Kristen premiärminister söker fred med Eritrea

De båda ledarna lovade att lägga den gamla osämjan bakom sig och arbeta för "fred och kärlek". Eritreas informationsminister skriver på Twitter att stämningen på statsbanketten med de båda ledarna var "hypnotisk".

Den tidigare osämjan grundar sig mest närliggande i kriget 1998–2000 då omkring 80 000 människor dödades. Striderna gällde var gränsen skulle dras mellan de två länderna. Den tidigare underrättelsetjänstemannen Abiy Ahmed, som tillträdde i april, anses vara en starkt bidragande faktor till tövädret.

Som Dagen skrev i slutet av juni är Abiy Ahmed, enligt uppgift, pingstvän. 2010 tog han initiativ till interreligiös dialog och samarbete då det var våldsamt mellan muslimer och kristna.

– På det sättet har han en väldig erfarenhet av olika religiösa grupperingar i landet, och han är en mycket ekumenisk person, sa Agne Nordlander, teolog och missionär med lång erfarenhet av Etiopien.

TT/Dagen

Fler artiklar för dig