Inför den avslutande helgen konstaterar lägerchefen Niklas Jakobsson att veckan dessutom har bjudit på förträffligt väder.
– Vi har det fantastiskt bra, säger han till Dagen och berättar att han redan har sett ungdomar ta emot Jesus.
Temat för lägret i år är Genuin. På lägrets hemsida står följande:
”Vad är mer eftertraktat än 100 000 följare på Instagram? Mer värdefullt än nyaste mobilen? Mer jagat efter än en framgångsrik karriär? Det finns något som slår allt det där. Något som håller i alla tider på alla platser. ÄKTHET. Att vara GENUIN. En människa som utstrålar det där sällsynta vackra, genuinitet, vill man följa. I Johannesevangeliet 17:17 står det att sanningen gör något med oss. Att ”helgas” är att bli hel. Helt äkta. Helt GENUIN.”
Smågrupper
– Vi delar upp temat och ordet geniun i tre delar. "Ge", "nu" och "in". Att man ska ge sig själv till Herren och ge honom våra synder. Det är nu Herren vill möta dig och han har en plan för dig och du ska in i hans verk och rike, säger Niklas Jakobsson.
Under lägret delas tonåringarna in i grupper på 10–15 personer med en ledare.
– Vi talar om temat på morgonsamlingen och kvällsmötet. Sedan diskuteras detta i smågrupperna och praktiseras så mycket det går under dagen. Till exempel att om du gillar sport så kan det vara så att man kan starta sportgrupp i sin hemort och passa på att dela Jesus evangelium på det sättet. Det finns många exempel, säger Niklas Jakobsson.
Niklas Jakobsson.
Deltog själv på lägret
Hampeveckan, som riktar sig till tonåringar, lockar primärt ungdomar från Mälardalsområdet. Men det finns även lägerdeltagare som kommer från Haparanda i norr och från Singapore.
Niklas Jakobsson är uppvuxen i närheten av Björkenäsgården, Betaniaförsamlingen i Odensbackens läger- och församlingsgård, i Hampetorp vid Hjälmarens södra strand.
Under tonårstiden deltog han i Hampeveckan flera gånger. Numera är han ordförande för lägerkommittén i Betaniaförsamlingen som har arrangerat Hampeveckan i 72 år. Och efter att ha varit nattvakt i några år övertog han förra sommaren ansvaret som lägerchef.
– Inför lägret ser jag bland annat till så att talare bjuds in. Under lägret är min uppgift att se till så att allt löper på.
Har det gjort det?
– Ja, hittills har det flutit på bra.
Vad ser du framför allt fram emot under lägrets avslutning?
– På lördag kväll har vi ett möte som är öppet för allmänheten. Den övergår i en festkväll då det brukar vara sketcher och andra uppträdanden. Det är en bra avslutning på lägret, sedan är ungdomarna ofta uppe hela natten och på söndag förmiddag, när vi har den sista samlingen, är de rejält trötta.
Du har vuxit upp med Hampeveckan. Vad har lägret betytt för dig personligen?
– Framför allt fick jag en gemenskap med andra tonåringar, en del av dem blev vänner för livet. Som tonåring kändes det som att det var mest äldre i min hemförsamling. Vi har alltid arbetat medvetet för att fostra in våra ungdomar i lägret, de är engagerade på olika sätt.