Nyheter

Ökad salafistisk aktivitet på nätet

Journalisten och författaren Magnus Sandelin har granskat de extremistiska islamistiska miljöerna i Sverige under flera år. Han bekräftar Försvarshögskolans bild av att antalet extremister ökar i Sverige. – Det har blivit betydligt mer aktivitet på nätet, säger han.

1 av 2

Salafismen, en fundamentalistisk inriktning inom islam, har vuxit sig stark i Sverige och ökar på flera platser. Det säger Försvarshögskolan i en ny rapport.

Det är en bild som bekräftas av journalisten och författaren Magnus Sandelin. Han har bland annat beskrivit svenska IS-krigare i boken ”Svenska IS-krigare från al-Qaida till Jihadi cool”.

Magnus Sandelin har också varit engagerad som researcher i SVT:s Uppdrag granskning, som bland annat gjort ett program där man med hjälp av dold kamera visade hur vissa svenska imamer behandlar kvinnor.

Islamistiska och våldsbejakande nätverk växer sig just nu starkare i Sverige, menar Magnus Sandelin.

– Det är min bild utifrån att jag följt aktiviteter på nätet och pratat med människor.

– Men, som framgår av rapporten går det inte alltid att dra en skarp linje mellan olika salafistiska grupper. Många av de salafistiska predikanterna predikar inte ett våldsbudskap, men de rör sig i de miljöer där det finns anhängare till al-Qaida.

Enligt Säpos beräkningar har det skett en tiofaldig ökning under de senaste åtta åren av det antal människor som befinner sig inom Säpos radar, säger Sandelin.

– År 2010 sa Säpo att det handlade om 200 personer. Förra sommaren var den siffran 2 000.

Vardagslivet påverkas

I Försvarshögskolans rapport gavs en mängd exempel på hur vardagslivet runt om i Sverige påverkas av salafistiskt influerad ideologi.

Det handlar bland annat om sätt att se på kvinnors klädsel, om att muslimska barn inte bör leka med kristna eller judiska barn och om att motarbeta att människor röstar.

– Jag har läst inlägg på nätet från en Gävle-imam som uppmanar människor att inte rösta. Men jag har inte själv hört någon säga det, berättar Magnus Sandelin

Han säger att han också har stött på idéer om att muslimska barn bör isoleras från andra grupper. När Uppdrag granskning gjorde sin dokumentär om svenska imamer ringde redaktionen bland annat runt till olika moskéer.

Bör inte leka med andra

– När vi ringde runt utgav vi oss för att vara en orolig förälder som undrade hur man skulle göra när barnen ville leka med barn som inte är muslimer. Då fick vi till svar från en mindre moské att man skulle se till att barnet gick direkt hem från skolan och inte fick beblanda sig med icke-muslimer. Så det är klart att detta förekommer, säger Magnus Sandelin.

Har Sverige varit för släpphänt när det handlar om att kontrollera vilka som kommer in i landet?

– Om det handlar om någon som är en öppen IS-sympatisör och som har åtalats för brott i Sverige, då tycker jag att det är viktigt att myndigheterna agerar för att visa att detta inte är okej.

Uppsöker flyktingar

Sandelin säger att det händer att de som bor och verkar i Sverige och är aktivister inom den extremistiska islamistiska miljön söker upp flyktingar.

– Flera av dem har inriktat sig på att söka upp flyktingar på asylboende för att hjälpa dem på olika sätt. Men det finns också en underliggande tanke om att sprida sitt budskap. Det är klart att många som kommer hit till Sverige är i en utsatt situation och då är de också mottagliga för den här typen av påverkan, säger han.

Fler artiklar för dig