På flera platser i Sverige har salafismen, en fundamentalistisk inriktning inom islam, vuxit sig allt starkare, skriver Försvarshögskolan i en rapport, som publicerades nyligen.
Genom påtryckningar och hot påverkar salafister vardagen för både muslimer och andra i omgivningen.
I rapporten finns en rad avskräckande exempel, här är några som citeras av TT:
• I Borås sätts unga från tidig ålder i koranskolor och får lära sig att inte beblanda sig med det motsatta könet. Enskilda elever dricker inte skolans vatten och får inte måla med vattenfärg eftersom vattnet är ”kristet”.
• I Västerås förekommer religiös påverkan blandat med kriminalitet. ”Det kan handla om ett gäng grabbar som kommer in i en matbutik. Har kassörskan inte slöja på sig tar de vad de vill ha utan att betala, de kallar kassörskan för svennehora och spottar på henne”, berättar en polis i rapporten.
• I Göteborg uppmanade salafister vid förra valet andra att inte rösta efter det var ”haram” (förbjudet).
[ Ny rapport: Salafism i Sverige starkare än tidigare ]
Har varnat i flera år
Forskare från Försvarshögskolan har i den unika rapporten undersökt salafismen och den salafistiska jihadismen i Sverige. Det framkommer inte hur många personer som ingår i miljöerna, men författarna är tydliga med att salafismen ökar.
Det är en bild som bekräftas av pastorn Merzek Botros, som leder en arabisk församling inom Centrumkyrkan i Sundbyberg i Stockholm. Han har i flera år varnat för att svenska myndigheter inte varit tillräckligt klarsynta när det gäller problemen med radikal islamism.
– Jag är själv invandrare. Vi kan inte säga att vi ska stoppa invandring, utan vi ska hjälpa dem som är flyktingar. Men sedan finns det en del som kommer in som har en egen agenda.
Merzek Botros har vid flera tillfällen stött på salafistiska strömningar i sitt arbete som pastor.
Bland annat fick han besök av en kvinna, vars två barn – födda i Sverige – plötsligt började isolera sig från sina vänner.
– Hon var muslim, men sökte ändå upp mig i min egenskap av pastor för att jag om möjligt skulle prata med barnen, berättar han.
Två personer som Botros döpt berättade också att de båda varit sända till Sverige för att sprida sin ideologi.
– De berättade att de var salafister. De kände inte varandra, utan tillhörde olika nätverk. Det var först efter att de blivit döpta som de var ärliga och berättade varför de kommit till Sverige. De kom som flyktingar, men de var sända hit, de hade en egen agenda.
[ Ny studie: Så gör islamister ungdomar till extremister ]
Hindrades från att evangelisera
Merzek Botros säger att det är viktigt att betona att alla muslimer inte är salafister eller extremister. Men han håller med forskarna om att salafismen ökar.
– Vid ett tillfälle när vi evangeliserade i Tensta blev vi stoppade av en salafistisk imam, som sa att vi inte fick vara där. Jag svarade att jag inte visste att Tensta var arabiskt styrt. Vi hade ju tillstånd från svenska polisen.
[ Pastor Merzek Botros: Sverige är i fara för radikala islamister ]
Borde bli tuffare
Svenska myndigheter borde bli tuffare i att bekämpa salafismen, menar Botros.
Det kan handla om att stänga skolor ifall läromedel inte håller måttet, om att vara tuffare när det gäller id-handlingar, och att ställa krav på att Gulf-länderna tar större ansvar för flyktingar från länderna i närheten.
Hur kan kyrkor och församlingar hjälpa till – får du stöd i din verksamhet eller önskar du ett större engagemang?
– Tack för den frågan, säger han med eftertryck. Jag har sagt många gånger att jag behöver hjälp. Det är inte så många församlingar som jobbar med att evangelisera bland muslimer. Jag skulle önska att vi stod tillsammans med många fler kyrkor och församlingar.
Ännu inte prenumerant? Läs Dagen gratis - klicka här.