Nyheter

Daniel Alm gick till offensiv mot Elisabeth Svantesson (M)

Pingstledaren och M-profilen möttes i ett panelsamtal under Almedalsveckan. Viljan att hjälpa måste gå hand i hand med förmågan att hjälpa, och därför måste man se till helheten när det gäller migrationspolitik. Det menade Moderaternas Elisabeth Svantesson, men mötte samtidigt starkt motstånd från kyrkoledarna då hon försvarade Moderaternas strama flyktingpolitik.

– Är det en orimlig tanke att vi skulle gå ner i standard? Vi är rika, vi är välutbildade. Finns det inte på agendan att tänka att vi kanske måste offra en del?

Under några intensiva minuter gick pingstledaren Daniel Alm till offensiv mot Moderaternas Elisabeth Svantesson (M) för partiets hållning att vi behöver en stramare migrationspolitik.

– Jag tror inte att det finns ett starkt stöd för att dra ner på exempelvis äldreomsorgen, kontrade Elisabeth Svantesson, och fortsatte att en kyrkoledare kanske kan ha den hållningen som Daniel Alm för fram, men att hon som politiker måste se till helheten och även hantera alla målkonflikter som finns.

”Oroade för brottslighet”

– Jag möter dagligen människor som är oroade för brottslighet, att polisen inte kommer, att mamma inte ska få plats på äldreboendet. Det finns målkonflikter i politiken. Visst kan man ha ståndpunkten att dra ner på välfärden, men jag representerar inte det parti som säger det, för vi ansvarar för varje person som bor här, fortsatte Elisabeth Svantesson.

– Jag vill bara uppmuntra dig och andra politiker att sluta tänka på vad det finns stöd för. Man måste bäras av en övertygelse någonstans, replikerade Daniel Alm och drog ner applåder.

Svantesson: Vi ska hjälpa dem vi kan

Elisabeth Svantesson erkänner med ett leende på läpparna att hennes åsikter kanske inte drar ner ovationer just här, på ett (G) som i Gud-seminarium i Almedalen, med många flyktingvänliga kristna i publiken. Men hon viker inte en tum från sin linje för att flirta med publiken, även om hennes retorik om en stramare flyktingpolitik går hand i hand med att Sverige ska hjälpa.

– Jag fick det med modersmjölken att vi ska hjälpa människor i andra länder. Från söndagsskolan fram till nu har jag lärt mig att vi alltid ska hjälpa de vi kan hjälpa, säger hon.

– Men det betyder inte att vi som politiker kan hjälpa alla här i Sverige.

– Min övertygelse är att vi ska fortsätta hjälpa människor efter vår förmåga. Jag vill att vi i Sverige ska ha öppna hjärtan, men också öppna ögon, annars riskerar Sverige att slitas isär, avslutar hon replikskiftet med pingstledaren.

Läs mer: Här pratar pingstledaren politik i Almedalsvimlet

”En annan ingång”

Efter seminariets slut får Dagen en kort intervju med Elisabeth Svantesson:

Tycker du att kyrkornas hållning i migrationsfrågan är naiv?

– Nej, men jag har en annan ingång. Vi måste ta ansvar för hela landet, då ingår det att ta emot så pass många flyktingar som vi förmår att integrera, säger Elisabeth Svantesson.

Hon lägger till att det samtidigt finns stora integrationsproblem i Sverige.

– Vi har moralpoliser i förorterna och en stor arbetslöshet bland invandrare där många lever på bidrag. De här problemen måste vi som politiker ta hand om, annars riskerar samhället att slitas isär.

Du är själv kyrkligt engagerad, möter du kristna som vill ha en stramare flyktingpolitik?

– Definitivt. Det finns en stor bredd bland kyrkomedlemmar i den här frågan. Jag kan få påhejande mejl, och mejl som undrar vilken människosyn jag har. Jag möter både och. Men det finns många kristna som också anser att vi behöver ta ansvar för en mer hållbar politik.

Läs också: Svenska kyrkan tog mini-kyrka in i Visby

Fler artiklar för dig