Observera att artikeln publicerades 2018.
På det stora Meskel-torget i huvudstaden Addis Abeba hade i helgen tiotusentals människor samlats för att visa sitt stöd för landets unge reforminriktade premiärminister Abiy Ahmed.
Men feststämningen förbyttes i fasa när en granat exploderade i närheten av scenen. 150 personer skadades och två personer ha avlidit. Abiy Ahmed klarade sig oskadd och sa efteråt:
– Kärlek vinner alltid. Att döda andra visar att man förlorar. Till de som försökte splittra oss säger jag: Ni har misslyckats.
Väcker starka känslor
Attentatet visar vilka känslor som Abiy Ahmed väcker hos människor i den framväxande ekonomiska och militära stormakten. Somliga ser honom som en frälsare som ska reformera en korrupt förtryckarstat, andra ser honom som ett hot mot stabiliteten.
– Han står inför enorma utmaningar, säger Agne Nordlander, teolog och missionär med lång erfarenhet av Etiopien.
Abiy Ahmed valdes till premiärminister i april efter att Hailemariam Desalegn överraskande avgått från den posten. Han är den förste premiärministern som kommer från den etniska gruppen oromo.
I Etiopien har det länge funnits starka spänningar mellan landets etniska grupper.
Ända sedan kommunistregimen föll 1991 har Etiopien styrts av en regering som dominerats av minoritetsfolket tigreaner, vars ledare berikat sig själva. Oromos har upplevt sig förfördelade och 2015 utlöste landkonfiskationer i Addis Abeba omfattande protester. Många oromo dödades eller fängslades.
Släppte politiska fångar
När Abiy Ahmed tillträde valde han att släppa politiska fångar, och han betonar ofta enhet och fred i sina tal.
Hans bakgrund bidrar till att människor lyssnar på honom. Hans pappa är nämligen oromo och muslim, men hans mamma är ortodox kristen och tillhör folkgruppen amhara.
Är pingstvän
Själv är han protestant, enligt uppgift pingstvän, och ska kunna tala språken amhara, oromo och tigrinja. 2010 tog Abiy Ahmed initiativ till interreligiös dialog och samarbete då det var våldsamheter mellan muslimer och kristna.
– På det sättet har han en väldig erfarenhet av olika religiösa grupperingar i landet, och han är en mycket ekumenisk person, säger Agne Nordlander.
Förändrat politiskt liv
Under de första månaderna som premiärminister har han förändrat landets politiska liv.
I det senaste utspelet har han lovat att implementera fredsavtalet med grannen Eritrea, som bland annat innebär att Etiopien ska lämna över gränsstaden Badme. Fredsinitiativet har mottagits positivt av den eritreanske ledaren Isaias Afwerki, och det rapporteras om att en eritreansk delegation är på väg till Addis Abeba.
Väcker ilska
Men att avstå Badme-området väcker också ilska, speciellt inom militären.
– Det är många hardliners som inte vill släppa sitt grepp, som har blivit stormrika genom korruption, och som styr regering, polis, militär och säkerhetstjänst. Frågan många ställer sig är hur länge de låter Abiy Ahmed hållas, säger Agne Nordlander.
Det finns också de som är misstror Abiy Ahmed som demokratiförkämpe, eftersom han själv har en bakgrund inom militären och säkerhetstjänsten.
– Men det han gjort hittills pekar i demokratisk riktning, säger Agne Nordlander.