Nyheter

Mercy Ships missionsbåt i ny utställning

Som ett flytande sjukhus är Mercy Ships stora fartyg. I sommar lyfter Vikens sjöfartsmuseum fram den kristna organisationens verksamhet i ny utställning.

1 av 3

Africa Mercy heter båten som glider fram längs Afrikas kust för att erbjuda befolkningen gratis sjukvård och information om hälsa. Just nu håller också en annan, än större sjukhusbåt på att byggas.

– Vi har fått en stor modell av båten som just nu byggs i Kina, berättar Carl-Johan Jargenius på Vikens sjöfartsmuseum, strax norr om Helsingborg.

– Till museet kommer många fartygsintresserade och jag hoppas att utställningen ska väcka deras engagemang för verksamheten.

I området runt Viken bor en hel del "förmögna" och Carl-Johan Jargenius, som själv är en trogen givare till Mercy Ships, hoppas att fler ska vilja vara med och bidra till sjukhusets fortsatta färd på haven.

Läs mer: Succé för Mercy Ships i SVT:s ”Landgång”

Opererar sjuka ombord

Det kommer även att visas filmklipp från operationerna som genomförs ombord, där man får se sjuka personer gå ombord för att sen leende gå iland, efter att till exempel ha fått en stor tumör bortopererad.

– Jag kom själv i kontakt med Mercy Ships när båten låg i Stockholm för några år sedan. Då fick jag gå ombord och titta på operationssalarna och annat och sedan dess har jag varit med och stöttat dem, säger Carl-Johan Jargenius.

Ombord på båten arbetar över 400 läkare, sjuksköterskor och övrig besättning. Alla volontärer betalar sitt uppehälle själva och arbetar gratis.

Läs mer: Mercy Ships inleder samarbete med svensk rederijätte

En av Mercy Ships stora samarbetspartners är Stena Line och det är Carl-Johan Hagman, från Stena Lines ledning i Göteborg, som inviger utställningen nu på lördag.

Läs mer: Tog tjänstledigt för att jobba på sjukhusfartyg

Fler artiklar för dig