Nyheter

Sport for life vill se en rörligare pingströrelse

Ande, kropp och själ – allt hänger ihop. Det menar Johan Lagerbeck, verksamhets­ledare för Sport for life som under Nyhemsveckan vill uppmana till fysisk rörelse.

En gång i tiden hade pingstpastorer inskrivet i sina anställningsavtal att de inte fick gå på fotbollsmatcher. Idrott tillhörde världen och var inte förenligt med kristen tro. Men den tiden är sedan länge förbi. I dag vill Sport for life visa hur idrott och tro hör samman.

– Vi vill att Nyhem ska vara en aktiv plats. I kyrkan är vi ofta så fokuserade på anden och själen att vi glömmer hur viktig kroppen är, säger Johan Lagerbeck.

Under Nyhemsveckan finns det många möjligheter att röra på sig. Barnen kan gå i fotbollsskola och de vuxna kan vara med på Friskis och svettis-pass. Dessutom anordnas ett spring­lopp, en välgörenhets­fotbollsmatch mellan medarbetare och föreståndare och olika turneringar på ungdomsområdet ”Rutan”.

– Jag upplever att vi som rörelse varit dåliga på att förstå hur vi kan jobba med alla dem som är idrottsintresserade. För någon som håller på musik eller är intresserad av teknik är det enkelt att hitta sammanhang och uppgifter i kyrkan, men den fotbollsintresserade kan inte direkt komma upp och kicka boll på scenen, säger Johan Lagerbeck.

– Men jag tror att vi måste bredda synen på hur vi kan ära Gud. Jag brukar säga att man kan göra en idrottsmatch till en gudstjänst.

Hur då?

– Genom att peka på Gud. Man kan spela hårt och tufft utan att vara dryg och kaxig. Kanske är man den första som sträcker ut handen när någon har ramlat eller på andra sätt visar på karaktär.

– Sedan kan man stå upp för sin tro i laget. Genom våra olika aktiviteter vill vi visa att idrott och tro går att förena. Våra ledare blir föredömen för de yngre.

Läs mer: KRIK gör idrottslägret där Jesus har bollen

Uppskattade aktiviteter

Idrottsaktiviteterna är uppskattade på Nyhem. Likaså Sport for lifes storbildsvisningar av Sveriges matcher i fotbolls-VM.

Johan Lagerbeck ser också fram emot midsommarfirandet som Sport for Life står som värd för.

– Det blir massor av aktiviteter. Sedan har vi köpt in 50 kilo färg som vi kommer använda i ett ”colour party”. Det blir kul.

Fler artiklar för dig