Nyheter

”Många är förtvivlade efter Lena Wesströms död”

Equmeniapastorn Lena Wesströms död är ännu inte utredd. På tisdagen meddelade polisen att hela spaningsledningen byts ut. Från samfundets sida väljer man att vänta och ligga lågt.

Det är nu fem veckor sedan Equmeniakyrkans pastor, 45-åriga Lena Wesström, försvann från sitt hem i Hjärsta i Örebro. Några dagar senare hittades hon död, hundra meter därifrån.

Sedan dess pågår polisens utredning. En man har suttit häktad med den lägre misstankegraden. Han är släppt, men är fortfarande "skäligen misstänkt" för dådet.

På olika nätbaserade sociala forum pågår det spekulationer kring motiv och annat som rör det misstänkta mordet.

– Det är även en del av våra medlemmar i Equmeniakyrkan som skriver och kommenterar och det tycker jag känns så onödigt att göra nu, säger George Olvik, Equmeniakyrkans krisgrupp.

– Från vårt håll väljer vi att inte gå in och kommentera något. Vi kan bara vänta och låta polisen få göra sitt arbete. Men jag förstår att många är förtvivlade och söker en förklaring.

"Värst för barnen"

Senast förra veckan hade krisgruppen ett möte. Från samfundets sida har man i nuläget inga insatser med anledning av händelsen, men personal på plats i Örebro fortsätter förstås att finnas till för familj och bekanta som vill samtala.

– Det är förstås allra värst för barnen. Jag kan inte föreställa mig hur de har haft det den senaste tiden, säger Olvik.

Åklagaren: Kommer ta tid

Åklagaren för fallet, Åsa Hiding, säger till Dagen att det inte är ovanligt att en utredning av det här slaget drar ut på tiden.

Bland annat beroende på de långa handläggningstiderna på NFC (Nationellt forensiskt centrum), polisens avdelning för analys och undersökning.

– Jag är absolut inte förvånad att det dröjer utan tror snarare att det kommer ta ytterligare tid innan man kommer fram till lösningen. Det kan ta månader, säger Åsa Hiding till Dagen.

Hur länge kan en person vara "skäligen misstänkt"?

– Till dess att man avskrivs från misstankarna.

Finns det andra personer som kan komma att delges misstanke?

– Det vill jag inte svara på.

Varför är det så tyst angående hur arbetet med utredningen går?

– Därför att jag inte vill bedriva förundersökningen i massmedia. Vi vill kunna höra personer, både som misstänkta och som vittnen, utan att de kan ha fått information som vi inte vill att de ska fått del av.

Stämmer det att en begravning inte kan hållas innan rättsläkarens arbete är helt klart?

– Ja. Vi väntar på ett fullständigt utlåtande från rättsläkaren som vi inte har fått, säger åklagare Åsa Hiding.

Läs också: Hela spaningsledningen byts ut i mordutredningen

Läs också: Detta har hänt: Misstänkta mordet på Lena Wesström

Fler artiklar för dig