Nyheter

Makedonskt namnbyte fick klartecken

Makedonien kommer i framtiden att heta Nordmakedonien. Namnbytet kommer efter årtionden av konflikt mellan Grekland och Makedonien, och betecknas som en diplomatisk seger - men kyrkliga företrädare protesterar.

1 av 2

Greklands och Makedoniens utrikesministrar skrev på söndagen under ett avtal gällande namnet Makedonien. Efter åratal av dispyter har man nu enats om en kompromiss: Makedonien har gått med på att byta namn till Nordmakedonien.

I utbyte har Grekland lovat att häva sitt veto mot att Nordmakedonien blir medlem i NATO och i EU.

"Partners"

De två ländernas premiärministrar Alexis Tsipras (Grekland) och Zoran Zaev (Nordmakedonien) var nöjda över att överenskommelsen äntligen kommit till stånd.

– Få trodde att vi skulle lyckas få slut på 26 år av hårda konflikter mellan våra länder, sa Tsipras enligt nyhetsbyrån AFP.

Läs även:Bön och fasta i krisens Grekland

Och Zaev sa att han för sin del var glad över " decennier av osäkerhet" och att länderna i fortsättningen skulle vara "partners och allierade".

Men alla var inte lika glada åt överenskommelsen. I Psarades i Grekland protesterade 4000 nationalister, som inte vill att namnet Makedonien på något sätt ska användas till något annat än den provins i Grekland som heter just Makedonien.

Kyrkklockor ringde

Polis fick ingripa vid protesterna, och 12 personer skadades.

I Psarades och dess omgivningar ringde också kyrkklockor i protest. Grekisk-ortodoxa kyrkan har här ställt sig på nationalisternas sida.

– Kyrkklockorna ringde i dag i sorg därför att något dog i dag i Grekland, sa grekisk-ortodoxe prästen Irinaios Hajiefremidis till AFP.

– De har tagit ifrån oss vår själ, vårt namn.

Även på den makedonska sidan fanns det protester. I staden Bitola demonstrerade 3000 människor, men här var protesterna fredliga.

Tidigare del av Jugoslavien

Däremot blev det våldsamt vid en nattlig demonstration utanför parlamentet i Skopje. Polis fick använda tårgas för att skingra demonstranterna, och tre personer rapporteras skadade.

Läs även: Bråk om religionsundervisningen i grekiska skolor

Makedonien var tidigare en del av Jugoslavien, och blev självständigt 1991. Sedan dess har Grekland motsatt sig att landet kallar sig Makedonien.

Fler artiklar för dig