Nyheter

Mike Pence anklagas för att ha ”kapat” kristen konferens

I veckan har över 9 000 sydstatsbaptister i USA varit samlade till konferens. En av de medverkande, vicepresident Mike Pence, hyllade i sitt tal Donald Trump.

1 av 3

Mike Pence räknade upp det nyligen undertecknade avtalet med Nordkorea, genomförda skattesänkningar samt "ansträngningar för att säkra våra gränser". Han gav också Trump äran för att ha besegrat IS och han berömde Trump för att ha dragit sig ur Iran-avtalet. Vicepresidenten fick sin största applåd när han tog upp flytten av USA:s Israelambassad till Jerusalem.

Enligt CNN berömde Mike Pence även samfundet Southern Baptist Convention.

Läs mer: Baptistledare i USA: Sexuella missförhållandena nästan för mycket

Men till stora delar var anförandet ett hyllningstal till president Donald Trump.

När Mike Pence klev av scenen applåderade en stor del av delegaterna. Men inte alla. Det fanns även kritiker.

Yngre mer kritiska till Pence

"Tack @VP för kapningen av vårt enade religiösa möte med ert partipolitiska kampanjtal", skrev pastorn Todd Benkert på Twitter.

"Du hade möjlighet att ge ett enande opartiskt budskap men nej."

Inför Pence tal föreslog flera sydstatsbaptister att inslaget skulle tas bort från programmet och ersättas av en punkt med bön eller predikan. Dessa förslag fick inte gehör och CNN uppger att det framför allt var icke-vita personer samt yngre deltagare som inte gillade beslutet.

Ny ledare för samfundet

Under våren har sydstatsbaptisterna skakats av flera avslöjanden om sexuella trakasserier. Detta fick bland annat till följd att Paige Patterson, som har varit i centrum för skandalen, inte deltog i konferensen i Texas.

Under veckan valdes 45-årige J.D. Greear, pastor i North Carolina, till ny ledare för samfundet. På Twitter klargjorde han att sydstatsbaptisterna är tacksamma för ledare som vill prata på konferensen.

"Men gör inget misstag, vår identitet är i evangeliet och vår enhet är Missionsbefallningen", skrev han bland annat.

Läs mer: Sydstatsbaptisterna sparkar Paige Patterson efter uttalande om kvinnovåld

Fler artiklar för dig