Nyheter

Rakhmat Akilov döms till livstids fängelse och utvisning

Rakhmat Akilov döms till livstids fängelse för terroristbrott för dådet på Drottninggatan den 7 april förra året. Det meddelade Stockholms tingsrätt under torsdagen. Han fälls för fem mord, 119 fall av mordförsök och 24 fall av framkallande av fara för annan.

– Stockholms tingsrätt dömer Rakhmat Akilov för terroristbrott. Påföljden bestäms till fängelse på livstid och utvisning från Sverige, säger chefsrådman Ragnar Palmkvist vid en pressträff i rådhuset i Stockholm.

Tingsrätten går alltså på samma linje som åklagarna, som yrkat på lagens strängaste straff, för vad de kallat "kanske det grövsta brott som någonsin begåtts i Sverige".

De personer som har utsatts för försök till mord eller framkallande av fara för annan får skadestånd för kränkning. Anhöriga till de fem som dog får ersättning för personskada.

Klara sympatier för IS

Gärningsmannens avsikter spelar roll när man bedömer om ett brott ska ses som terroristbrott.

– Rakhmat Akilovs sympatier för IS går inte att diskutera, han har själv berättat om det vid ett flertal tillfällen och det framgår också av material från hans mobiltelefon, säger Palmkvist.

TT

Läs vidare: Äldre kvinna blev påkörd i terrordådet: I dag ber jag för Akilov

Fler artiklar för dig