Nyheter

Tystnadsplikt i själavård blir fråga för Alice Bah Kuhnke

Tystnadsplikten i samband med själavårdssamtal och användning av tolk behöver förstärkas. Det anser KD-riksdagsledamoten Lars-Axell Nordell, som ställer en fråga till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke om vad som händer kring saken

Det är i en interpellation i riksdagen som Lars-Axell Nordell från Örebro vill ha svar från ministern om behovet av förstärkt tystnadsplikt för tolkar – bland annat när de tjänstgör vid själavårdssamtal med präster och pastorer.

Nordell konstaterar att olika regler gäller för auktoriserade och icke-auktoriserade tolkar, liksom om de agerar i förhållande till myndigheter eller till andra privata aktörer.

– Då det är mycket vanligt att man i Föreningssverige tar hjälp av enskilda medlemmar som kan teckenspråk eller utländska språk när de behöver hjälp med tolkning gäller inte någon lagstadgad tystnadsplikt. Om exempelvis en icke-auktoriserad tolk anlitas vid ett själavårdssamtal med en präst eller pastor omfattas inte tolken av tystnadsplikt eftersom kyrkan inte är en myndighet, säger Lars-Axel Nordell.

Han har tidigare motionerat om saken flera gånger, och riksdagen har delvis ställt sig bakom att det behövs en översyn av regelverket när det gäller tystnadsplikt för tolkar. Nu frågar Lars-Axel Nordell kulturministern om arbetet med att utreda en samlad reglering av tolkars tystnadsplikt har kommit igång? Liksom om regeringen samtidigt kommer att pröva frågan om att återinföra en lagstadgad absolut tystnadsplikt för präster och pastorer.

Fler artiklar för dig