Nyheter

Claphaminstitutet: Pride är ett hot mot folkhälsan

Det som i samhället ses som något negativt och destruktivt, blir i Pridefestivalens program något positivt. I en ny rapport menar Claphaminstitutet att Pride är ett hot mot folkhälsan.

Psykisk ohälsa, ökad droganvändning, självskadebeteende och prostitution. Det är en lång rad samhällsproblem som Claphaminstitutet kopplar samman med Pridefestivalen, då de gjort en genomgång av förra årets program.

Den kristna tankesmedjan vill i sin rapport ”Det färgglada mörkret” leda i bevis att Pridefestivalen är ett hot mot folkhälsan, och inför rapportsläppet var de måna om att få dit ansvariga för festivalen.

Pride sa nej

Så blev det inte, Pride tackade nej till att medverka. I stället blev det en panel och en publik där det rådde nästintill konsensus. Per Ewert från Claphaminstitutet inledde.

– Det är omtumlande, innehållet är mycket mörkare än jag hade förväntat mig, sa han om rapportens genomgång av Pridematerialet.

Där har de studerat språkbruket, och argumenterar för att Pride exempelvis använder ord som pervers och prostitution som något positivt, samtidigt som normer och relationer beskrivs i mer negativa termer.

När läkaren Bengt Malmgren tog över presentationen målade han upp bilden av en försämrad folkhälsa allmänhet, exempelvis att allt fler unga lider av psykisk ohälsa, sedan Prides ansvar i det hela. Inte minst hur de hanterar unga hbt-personer som mår dåligt.

– De distanserar sig från problemen, löd hans analys.

Vad vill ni att Pride ska göra?

– Vi vill att de på ett ärligt sätt ska förhålla sig till de budskap de förmedlar, svarar Per Ewert.

Den enda utifrån som kom och kommenterade rapporten var Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet.

– När man kritiserar något som är så heligt som Pridefestivalen, då måste man bottna i sig själv, sa hon.

”Sälj in er övertygelse”

Hon tycker det var märkligt att Claphaminstitutet knöt upp sin rapport kring folkhälsa, som hon såg som ett svepskäl för att komma in i debatten.

– Ni har något viktigare, en övertygelse. Som kristna behöver ni inte sälja in er övertygelse utifrån något annat.

Maria Ludvigsson var den enda som bröt konsensus i salen, även om hon knappast var någon försvarare av Pride, som hon beskrev som ”vulgärt”.

Tipset hon hade till den kristna tankesmedjan var att de skulle ta plats på Pride själva.

– Ge ett alternativ för dem som söker något annat.

Fler artiklar för dig