Nyheter

Biskop Eva Brunne: Knappast en överraskning att vi har ny kyrkohandbok

Nu bemöter biskop Eva Brunne kritiken från Olle Carlsson som menar att han känner sig överkörd av nya kyrkohandboken.

Diskussionen om den populära Katarinamässans plats i Svenska kyrkan fortsätter. Nu senast med ett debattinlägg i Kyrkans tidning där Eva Brunne, biskop i Stockholms stift, bemöter prästen Olle Carlssons kritik.

Hon har svårt att förstå att Olle Carlsson känner sig "lurad" gällande de förändringar som den nya kyrkohandboken innebär.

Biskop Brunne hävdar med bestämdhet att det knappast kan komma "som en överraskning för Olle Carlsson att vi har fått en ny kyrkohandbok och att Katarina församlings status som experimentförsamling därmed avslutas", skriver hon i Kyrkans tidning.

Måste förändra mässan 

Olle Carlsson har å sin sida hävdat att både Eva Brunne och Mikael Mogren, biskop i Västerås stift, gett klartecken för att Katarinamässan skulle få fortsätta att firas i sin nuvarande form, den nya kyrkohandboken till trots.

Men det stämmer inte enligt Brunne. Tvärtom har ett flertal samtal förts med församlingen om huruvida förändringar skulle kunna göras så att mässan firas enligt kyrkoordningen.

"Vi har samtalat om kyrkosyn, församlingssyn, människosyn, luthersk teologi och om gudstjänsten som ett uttryck för vår kyrkas tro, bekännelse och lära. Det har varit och är spännande och viktiga samtal. Dock är församlingsledningen inte beredd att ändra något."

Eva Brunne hoppas nu att Olle Carlsson och Katarina församling ska kunna återuppta samtalen och på så sätt "fortsätta vara en viktig del av Svenska kyrkan där vi prövar, lyssnar, debatterar och beslutar i demokratisk anda".

Fler artiklar för dig