Nyheter

Baptistledare i USA: Sexuella missförhållandena nästan för mycket

Nyligen tvingades en av de tongivande ledarna för amerikanska sydstatsbaptisterna, Paige Patterson avgå efter hans uttalande om kvinnovåld. En annan ledare, Albert Mohler menar att den senaste tiden har varit olidlig för evangelikala.

Albert Mohler är president för Southern Baptist Theological Seminary i Louisville, Kentucky. Skolan har beskrivits som flaggskeppsskolan inom Southern Baptist Convention (SBC) som den senaste tiden har skakats av flera sexuella skandaler.

Under våren har bland annat en av ledarna inom samfundet, 65-årige Frank Page, avgått efter vad som har beskrivits som "ett moraliskt olämpligt förhållande." Samtidigt har 87-årig Paul Pressler, tidigare domare i Texas och framträdande inom samfundet, anklagats för trakasserier av yngre män. Och förra veckan tvingades Paige Patterson avgå efter bland annat uttalanden om våld mot kvinnor.

"Sexuella oegentligheter är något lika gammalt som synd, men lavinen av sexuella missförhållanden som har kommit i dagen under de senaste veckorna är nästan för mycket att bära", skriver Albert Mohler i en text på albertmohler.com.

“Trodde inte kunde hända evangelikala”

I artikeln, som har rubriken "Guds vrede strömmade ut – förnedringen av Southern Baptist Convention", förklarar han att sexuella missförhållanden inte är ett romersk-katolskt problem.

"När människor sa att en liknande kris väntade evangelikala så verkade det inte troligt – inte för mig heller ... Jag hade fel. Guds dom har kommit."

Albert Mohler har kallats en av USA:s mest inflytelserika evangelikaler. Nu slår han fast att krisen inom Southern Baptist Convention knappast är över.

Oorganiserad tystnadskultur

Albert Mohler konstaterar att missförhållandena som har avslöjats varken kan skyllas på celibatkrav för präster eller organiserad tystnadskultur inom samfundet.

"Nej, vår förödmjukelse är ett resultat av en oorganiserad tystnadskultur. Tyvärr kan den oorganiserade formen på vårt problem göra återhämtning och korrigering ännu svårare och tystnaden ännu farligare."

Varningarna har slagit in

Under de senaste 40 åren har Southern Baptist Convention rört sig i en mer konservativ riktning.

Såväl Paige Patterson som Albert Mohler har varit drivande i utvecklingen och efter Paige Patterson-skandalen medger Albert Mohler att det som har inträffat är exakt vad de som motsatte sig riktningsändringen inom samfundet har varnat för.

"Som jag nyligen beklagande sa till en mångårig ledare inom den mer liberala delen som lämnade Southern Baptist Convention har båda sidorna blivit uppfyllandet av vad den andra sidan varnade för. Liberalerna som lämnade har fortsatt att marschera till vänster, i teologi och moralisk undervisning. SBC, solitt konservativt teologiskt, har avslöjats med att vara moralisk komprometterad."

Fler artiklar för dig