Nyheter

Magnus Persson, United: Känner stor tacksamhet till Pingst

Magnus Persson, pastor i United Malmö, betonar att anslutningen till EFS inte främst handlar om att välja bort något, utan desto mer att välja till något. "Vi respekterar bordläggningen", skriver han till Dagen.

I fredags beslutade Pingst rådslag att United Malmö är längre är en pingstförsamling. Samtidigt bordlades frågan om ett eventuellt associativt medlemskap till nästa år.

Det innebär att den tidigare pingstförsamlingen nu enbart tillhör EFS – som är en missionsrörelse inom Svenska kyrkan.

"Vi har inga invändningar mot hur frågan hanterats, då vi är fullt medvetna om dess komplexitet", skriver Magnus Persson till Dagen.

Samtidigt hade han hoppats på att frågan hade kunnat avgöras redan vid detta rådslag.

Tacksam för god kommunikation

Magnus Persson är tacksam för god kommunikation med Pingst och ser fram emot fortsatta konstruktiva samtal.

"Vi känner stor tacksamhet över allt gott vi fått genom alla år i Pingst, och alla kära syskon och församlingar som vi har delat gemenskap och tjänst med. Det är vår önskan och avsikt att fortsatt vårda och förvalta denna gemenskap även i framtiden."

Läs också: United Malmö är inte längre en pingstförsamling

Välja till

Han skriver vidare att anslutningen till EFS inte främst handlar om att välja bort något, utan desto mer om att välja till något.

"Svenska kyrkans valv är höga och rymmer inom sig en rikedom och ett brett spektrum av olika spiritualiteter och fromhetstraditioner"

United Malmö kan förenklat beskrivas ha gått från karismatisk ”partykyrka” till allt mer av luthersk teologi med liturgiska inslag och växelläsning i gudstjänsten.

Ny gemenskap

Arvet från Pingst då? Persson betonar att de främst tar med sig hängivenheten, frimodigheten och karismatiken in i sin nya evangeliskt-lutherska gemenskap.

"Vi ser detta steg som en liten del av den större rörelse som sker över hela världen där Herren samlar hela sin kyrka i en synlig enhet", fortsätter han.

Han skriver också att Sveriges övriga kyrkor inte behöver mindre pingst, utan är "i stort behov av Andens livgivande förnyelse och kraft till tjänst som frimodiga Jesu vittnen."

Läs också: Så vände Magnus Persson United från party till Luther

Fler artiklar för dig